A 444.hu szúrta ki, hogy az összes olyan országban, ahol van Ikea-áruház, így Magyarországon is elindul az online vásárlás. Bár azt még nem tudni mikortól, az már biztos, hogy vasárnap is lehet majd rendelni tőlük, igaz azt maximum másnap szállítják ki.

Világszerte egyébként 361 Ikea-áruház működik, amelyek tavaly 29,3 milliárd eurós forgalom mellett 3,3 milliárd eurós nyereséget ért el. Az Ikea Magyarország 17,59 százalékos növekedés mellett több mint 41 milliárd forintos (41 028 289 000 forint) nettó értékesítési árbevétellel zárta a 2014-es pénzügyi évet (2013-ban 35,016089 milliárd forint volt az Ikea Lakberendezési Kft. bevétele). Az Ikea 2014-es pénzügyi éve 2013. szeptember 1-jétől 2014. augusztus 31-ig tartott.

Korábban nem volt tervben

Az Ikea még 2013 közepén közölte, hogy várhatóan 2016-tól indul a webshop a cseh-magyar-szlovák régióban. Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen embertelen költséggel jár egy webáruház létrehozása, márpedig az Ikea hagyományosan saját forrásból, azaz állami és EU-pénzek nélkül szokott beruházásokat végrehajtani - mondta május elején Varga-Nagy Eszter, az Ikea Magyarország Kft. pr-specialistája egy májusi konferencián.

Arról is kell dönteni, hogy egy majdani webshopot a jelenleg meglévő áruházakból szolgáljanak-e ki (így működik egyébként jelenleg a Tesco-házhozszállítás), vagy célszerűbb egy új raktárat felhúzni erre a célra - mondta akkor Varga-Nagy.

Cikkünk kiadása után reagált az Ikea, lényegében megerősítve a májusi információkat. Az közölték, hogy az e-shop jelenleg csak néhány országban működik, egyelőre teszt program (pilot program) jelleggel. Hozzáetették: az Ikea tervezi az online vásárlás bevezetését a magyar piacon is, az ezzel kapcsolatos döntést pedig a külföldi mintaprojektek tapasztalatai alapján hozzák majd meg, és amint megvan az e-shop indulásának időpontja, tájékoztatják majd a sajtót.