Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A JP Morgan Chase 1,9 milliárd dollárért felvásárolja az egyik legpatinánsabb, a 19. század végén alapított amerikai bankot, a Washington Mutualt (WaMu). Az új tulajdonos 307 milliárd dollárnyi vagyont, 188 milliárdnyi betétet és 23 amerikai szövetségi államban 5400 bankfiókot szerez, amiért cserébe - a vételár kifizetésén túl - vállalta, hogy részvénykibocsátással 8 milliárd dolláros tőkeemelést hajt végre. Mivel a WaMu vagyonának részei a bedőlt másodlagos jelzálogpiachoz kapcsolódó követelések, a JP Morgan 31 milliárd dollárral le fogja értékelni a megszerzett hitelállományt.

A csődbe ment bankok vagyonát figyelembe véve a WaMu bedőlése az USA eddigi legnagyobb bankcsődje, az eddigi csúcstartó a 40 milliárdos vagyonnal bíró Continental Illinois volt, amely 1984-ben szállt alá. Korábban a JP Morgan még 8 milliárdot ajánlott a bajban lévő WaMuért, de akkor még kikosarazták, amire most mosolyogva emlékezhetnek vissza a vevő menedzserei. A patinás pénzintézet a 13. az idén bedőlt bankok sorában.

Az elmúlt napokban nyílt titok volt a Wall Streeten, hogy a WaMu a csőd szélén áll, a hitelminősítők egymás után értékelték le a bank részvényeit, aminek nyomán szabadesésnek indult azok árfolyama. Csak tegnap 25 százalékkal zuhantak a papírok, mivel az a hír járta, hogy nem sikerült vevőt találni a pénzintézetre. A tőzsdezárás után további 73 százalékkal szakadt be az árfolyam, így a papírok a kukában végzik. A felvásárlás előtt a WaMu az állami betétbiztosítási alap (FDIC) kezébe került, amely rövid úton továbbadta a JP Morgannak. Hajtott a bankra a Citigroup, a HSBC és a Wells Fargo is, de a hivatal szerint a JP Morgan tette a legjobb ajánlatot. Utóbbi februárban már - a Fed hathatós segítségével - megszerezte a Bear Stearns befektetési bankot.

Mint kiderült, a FDIC-nek van egy listája a problémás bankokról - ezen előkelő helyen szerepelt a WaMu -, ugyanakkor a hivatal közlése szerint nem merült fel az állami tulajdonba vétel lehetősége.