Nem akarjuk, hogy az állam része legyen a bankrendszernek - fogalmazott a politikus a BBC szerint.

A konzervatív brit kormány csaknem két éve jelentette be, hogy megkezdi a pénzügyi válság idején részlegesen államosított nagybankok reprivatizációját. Az amerikai Lehman Brothers bankcsoport hét évvel ezelőtti összeomlása utáni piaci pánikban a brit kormány és a brit jegybank, a Bank of England minden idők legnagyobb, garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos bankmentő programját indította el, amelynek keretében évtizedek óta először kerültek állami tulajdonba brit nagybankok.

Az akkor részlegesen államosított két legnagyobb bank, a Royal Bank of Scotland és a Lloyds megmentésére közvetlenül csaknem 70 milliárd font költségvetési tőkeinjekciót fordított a kormány.

A reprivatizáció során a Lloyds elsőként került sorra. A kormánynak 43 százalékos részesedése volt a bankcsoportban, és 20,5 milliárd fonttal segítette ki a pénzintézetet, hogy elkerülhetővé váljon az összeomlás. A részvényeladásból eddig 14,5 milliárd font folyt be a költségvetésbe.

A részlegesen államosított másik nagybank, a Royal Bank of Scotland (RBS) reprivatizációja csak augusztus elején kezdődött meg, és George Osborne szerint tovább fog tartani. A pénzügyminiszter júniusban úgy fogalmazott, a kormány az RBS-ben lévő tulajdonrészének legalább háromnegyedét értékesíteni akarja az elkövetkező öt évben. A brit kormány részesedése az augusztus eleji eladással 73,2 százalékra csökkent az addigi 78,3 százalékról. A kormány 2008-ban 45,8 milliárd fonttal segítette ki az RBS-t.