Az európai bankoknak, köztük a Société Génerale-nak és a HSBC-nek is, egyre nehezebbé válhat dollárban denominált rövid távú forrásokhoz jutnia, mivel az amerikai befektetők kerülik a régiót - idézi a Bloomberg a Deutsche Bank egyik elemzését.


Az amerikai vállalati kötvénypiac 500 milliárd dollárral csökkent tavaly év elejétől, nyomást gyakorolva ezzel az európai bankok dollárban denominált rövid távú forrásokhoz jutására - közölte a bank londoni elemzője, hozzátéve: a helyzet még rosszabbá válhat az amerikai befektetők európai kibocsátokkal szembeni óvatossága miatt.


Az európai bankok dolláralapú kölcsönt jellemzően amerikai pénzpiaci befektetőktől vesznek fel, akik egyre kevésbé hajlandóak pénzüket a régióba hozni az adósságválság miatti aggodalmak végett. Az európai kormányok több mint 5300 milliárd eurós mentőcsomagot hirdettek meg a másodrendű jelzálogpiaci válság maitt bajba került hitelezőknek, amely a költetési hiányok megugrásához vezettek.

A DnB NOR, Norvégia legnagyobb banjka, a svéd Svenska Handelsbanken és az Intesa Sanpaolo azok az európai bankok, amelyek leginkább függenek az amerikai vállalati kötvénypiactól. Bár a finanszírozási nehézségek egyelőre kezelhetőek, a hosszabb távú adósságfinanszírozásban azonban problémát jelenthet az európai bankok számára és a bankok növekedési kilátásait is rontja.