Fergus McCormick, a DBRS államadós-besorolásokkal foglalkozó vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva szerdán elmondta, hogy az Európai Unió, illetve a 19 legnagyobb gazdaságból és az EU-ból álló G20-csoport tagállamaival több mint duplájára bővítené az általa minősített szuverén, illetve nemzetek feletti hitelfelvevők jelenleg 37 tagú listáját.

Az uniós országok közül Magyarország mellett Luxembourgot, Szlovéniát, Lengyelországot, Szlovákiát, Csehországot, Horvátországot, Romániát, Bulgáriát és a három balti köztársaságot, valamint Indonéziát, Dél-Koreát, Dél-Afrikát, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szingapúrt és Hongkongot szemelte ki a kanadai vállalat.

A nem titkolt cél az, hogy versenyt támasszon a három legnagyobb hitelminősítőnek, a Standard & Poor's-nak, a Moody's Investors Service-nek és a Fitch Ratingsnek. Az alaptevékenységének kiterjesztését célzó növekedési terv keretében a DBRS bővíti New York-i és londoni irodájának létszámát.

Az 1976-ban alapított DBRS 2006-ig csak Kanada esetében végzett hitelminősítést. Az európai minősítési piacon 2007-ben jelent meg. A három nagy hitelminősítő mellett az egyetlen társaság, amelyet az Európai Központi Bank elfogad, azaz értékelését felhasználhatja az egyes hitelek esetében a fedezeti követelmények megállapításakor.

A Standard & Poor's, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt több mint száz szuverén adósbesorolást tart nyilván.