A Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza megrendülését elsősorban az okozta, hogy hatalmasra duzzadt a nem fizető hitelek nagysága. Az Európai Központi Bank (EKB) mint az euróövezeti bankok egységes felügyeletét ellátó intézmény azt közölte, hogy a két pénzintézet "csődbe megy, vagy már csődbe jutott".

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy az állam garantálja a befektetők pénzét. A kormányfő arról is beszélt, hogy gyors megoldást kívánnak találni az ügyre.

QP | Quality Placement

Megfigyelők szerint a kormány érdeke, hogy még a kezdetek kezdetén elejét vegyék egy esetleg megállíthatatlan folyamatnak a legkésőbb jövő tavasszal esedékes parlamenti választások előtt.

Az olasz bankrendszert komoly bajok gyötrik, részben a jelentősre duzzadt rosszhitelállomány miatt, és ha megrendülne a lakossági bizalom, az magával ránthatja az olasz gazdaságot, ami komolyabb kihívást jelentene az euróövezetnek, mint Görögország.

A múlt év végén a mintegy 700 különböző intézményt tömörítő olasz bankszektor rossz hitelei közel 356 milliárd eurót tettek ki, ami a teljes euróövezeti kétes adósságállomány egyharmada - írja az MTI.

Az Intesa Sanpaolo olasz bank máris bejelentkezett, hogy megvenné a két kis bank egyes részeit. Azt azonban jelezte, hogy a bankok rossz hiteleivel nem kíván foglalkozni, azt kezelje más, akár az állam.

A Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza gondja nem új keletű, az Európai Központi Bank még korábban időt hagyott nekik, hogy feltőkésítési terveiket bemutassák, de ezek nem voltak elfogadhatóak. Az Atlante olasz bankalap 2016-ban 3,5 milliárd eurót invesztált a két bankba, de azok pénzügyi helyzete csak tovább romlott. Az EKB szerint a két bajba jutott bank gondja nemcsak a rossz hitelek nagysága volt, hanem az is, hogy üzleti modelljeik nem voltak képesek megfelelni a kihívásoknak.