Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napelemek gyártói világszerte 2011 óta nem látott kiváló évre készülnek idén. Öt évvel ezelőtt dőlt be az amerikai Solyndra LLC, miután a túlkínálatból fakadó zuhanó árak miatt nem bírta az árversenyt a kínai cégekkel. Eközben az ázsiai országok, élükön Japánnal és Kínával igyekeznek kihasználni a csökkenő napelemárakat: energiatermelésük egyre nagyobb hányadát állítják át a napenergia felhasználására - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Az ágazat nagy hullámvölgyön van túl, miután a kereslet töretlen fellendülésében bízva több milliárd dollár befektetői tőke áramlott az iparágba 2007-ben és 2008-ban. Ennek eredményeként felfutott a termelés, és hatalmas túlkínálat alakult ki a piacon 2010-re, ami lejtőre küldte a napelemek árát. Négy év alatt 66 százalékkal váltak olcsóbbá.

Ennek jelentős szerepe van abban, hogy a világ egyre több részén kerül pariba a napenergiával és a fosszilis tüzelőanyagokkal előállított energia ára. A másik tényező a napelemek hatékonyságának javulása. Az olcsóbb és jobb panelek a kevesebb napsütést kapó helyeken is használhatók gazdaságosan.

Repkednek a gigawattok

Ég és föld a különbség az iparág mai és három évvel ezelőtti helyzete között - mondja Patrick Jobin, a Crédit Suisse elemzője utalva arra, hogy az árcsökkenés miatt az egekbe szökött a napelemek iránti kereslet. A fellendülés legnagyobb haszonélvezői a kínai vállalatok lesznek, ezek állítják elő ugyanis a panelek háromnegyedét.

A legnagyobb felvevőpiac is a világ második legnagyobb gazdasága lesz. Miután a washingtoni és a pekingi vezetés - a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátású országának kormánya - megállapodott abban, hogy 2030-ra 20 százalékra emelik a megújuló források arányát energiatermelésükben, Kína megemelte napelem-telepítési céljait. A korábbi idei terv 12 gigawatt kapacitás létesítését írta elő (ez hat paksi atomerőműnek felel meg), amit 17,8 gigawattra növeltek. (A jelenlegi és a tervezet paksi erőmű áramtermelési kapacitása 2-2 gigawatt, kockázatos gigaberuházással és garantáltan életveszélyes atomhulladékkal - a szerk.)

Japán 12,7 gigawattnyi napenergia-termelő kapacitást telepíthet 2015-ben. A szigetországban a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset után ugrott meg az érdeklődés az alternatív energiaforrások iránt. Főként a háztetőkre szerelhető napelemeket kedvelik. A panelek olcsóbbá válása miatt a szegényebb feltörekvő országokban - például Dél-Afrikában és Indiában - is erősödik irántuk a kereslet. Az utóbbi országokban dízelgenerátorokat helyettesítenek velük.

Fordulat

A Solyndra 2011-es csődje szimbolikus bukás volt, miután a cég nem sokkal korábban 528 millió dollárt kapott a kormánytól. Ennek nyomán sokan úgy látták, hogy a napenergia támogatása kidobott pénz. Az ágazat azonban gyorsan magához tért: az iparág idén 55 gigawattnyi panelt fog előállítani, ami elegendő 11 millió amerikai háztartás áramellátásához. Ez a termelés 31 százalékkal több a 2014-esnél - derül ki a Bloomberg New Energy Finance előrejelzéséből. Az amerikai IHS Inc. tanácsadó cég még optimistább ennél: 61 gigawattnyi napelem gyártására számít, ami ötmilliárd dollár profittal fogja megörvendeztetni a cégeket. Az utóbbi duplája a tavalyinak.

Az IHS nemcsak idén, hanem jövőre nagy fellendülést vár a napelemek előállításában. A tanácsadó cég további becslése szerint az ágazat vállalatai 5,6 milliárd dollárt fektetnek be termelésük bővítésébe 2015-ben. Vannak olyan elemzők akik szerint az év második felében hiány alakulhat ki a piacon, annak ellenére, hogy a gyártók egy része üzemei kapacitásainak 100 százalékát kihasználva termel.