Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár várhatóan elég csúnya számok állnak majd a nagy európai befektetési bankok első negyedéves jelentéseiben és emiatt további költségcsökkentésekre számíthatnak, szinte sosem volt még jobb idő arra, hogy az Atlanti-óceán másik partján hasonló problémákkal küzdő bankoktól tehetséges bankárokat csábítsanak el.

A Goldman például 40 százalékkal vágta vissza a bankárainak járó kompenzációkat és juttatásokat a tavaly első negyedéves értékhez képest, de hasonlóképp járt el a Morgan Stanley is, 19 százalékos csökkentéssel, és vélhetően a konszolidáció tovább fog folyni. Az utóbbi pénzintézet egyébként körülbelül 8000 embert rúgott már ki 2010 eleje óta a Bloomberg adatai szerint. Amerikában még azok a bankok is leépítik a munkaerejüket, akik egyébként viszonylag jól teljesítenek a válság óta.

A másik, ami az európai bankok munkapiaci kampányát támogatná az, hogy a Wall Streeten már megint szigorít a felügyelet. Az amerikai bankároknak éveket kell várniuk arra, hogy a bónuszaikat felvehessék és vissza kell ezeket fizetniük, ha a cégük veszteséges. Bár ez még mindig engedékenyebb, mint az európai és londoni szabályok, akkor is egy olyan üzenetet küldhet a pénzvilágnak, hogy a Wall Streeten sincs mindenki tökéletes biztonságban és igenis ott is van szigor.

Persze nem lesz egyszerű a toborzás: a bankok részvényesei a bevétel csökkenése mellett a kiadások csökkenését várják, a legnagyobb európai bankok, mint például a Deutsche Bank, a Barclays, vagy a Credit Suisse pedig átstrukturáláson mennek éppen át, a kilátásaik pedig továbbra is bizonytalanok.

A kommunikáció lehet a kulcsa mindennek: a bankvezéreknek el kell magyarázniuk, hogy bizonyos területeket konszolidálnak, míg más területekbe inkább befektetnek a hosszú távú haszonszerzés reményében. Az új munkaerőnek pedig elmagyarázhatják, hogy a jelenleg szuper-alacsonyan értékelt részvényeik hosszú távon komoly tőkét és növekedési potenciált vonzhatnak a céghez. Persze elsősorban hosszú távon kifizetődő az új alkalmazottak felvétele is a bankokba és ehhez szükséges lesz az is, hogy a piacok talpra álljanak. Addig is a banki alkalmazottaknak lesz alkalmuk megszokni az új pozíciójukat.