Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Oroszországból elindított tiszta nyersolaj hétfőn elérte a fehérorosz-orosz határt - íRta az MTI a TASZSZ-ra és a Reutersre hivatkozva.

Öt nap telt el azóta, hogy az európai olajfinomítók felfüggesztették az olajimportot a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj miatt.

A Reuters hírügynökség legfrissebb jelentése szerint Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője, Ilja Dzsusz hétfőn kiadott közleménye szerint az olaj a tervezettnek megfelelően, április 29-én, helyi idő szerint 12 órakor elérte a Barátság kőolajvezeték unecsai állomását.

Az Oroszországi Vasutak (RZSD) állami vállalat ugyancsak hétfőn arról számolt be, hogy májustól megkezdheti az olajszállítást a Barátság kőolajvezeték helyett. Az RZSD korábban jelezte: ötezer tartálykocsit is hajlandó ehhez biztosítani. A tartálykocsikat már feltöltötték olajjal, az első szállítások pedig május elején várhatók. A vasutasok készen állnak arra, hogy biztosítsák az olajszállítást a kellő időben.

A Belnyeftyehim fehérorosz állami kőolajipari konszern közölte, hogy a fehéroroszországi olajfinomítók még mindig csökkentett üzemmódban dolgoznak, annak ellenére, hogy Moszkva bejelentette, hétfőtől elkezdi a tiszta nyersolaj pumpálását.

A Belnyeftyehim április 19-én számolt be a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező olaj szennyezettségéről. Fehéroroszország a múlt kedden leállította, majd másnap részlegesen újraindította az olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját.

Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását, és az olajtranzit leállt a Barátság kőolajvezeték északi ágán. Magyarországon a Mol Nyrt. pénteken jelentette be, hogy átmenetileg felfüggeszti a kőolaj átvételét a Barátságon - írta az MTI.