Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszej Miller ezt azután közölte újságírókkal, hogy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezetésével orosz küldöttség tárgyalt Kijevben az ukrán kormány tagjaival, köztük Mikola Azarov miniszterelnökkel.

A Gazprom vezetője leszögezte: a két ország között nincs megállapodás arról, hogy csökkentsék 2013-ra gázszállítmány mennyiségét. A 2009-es megállapodás szerint Oroszországnak évi 52 milliárd köbméter földgázt kellene szállítania Ukrajnának.

Kijev viszont hivatalosan is bejelentette, hogy csökkenteni akarja függőségét az orosz gázszállításoktól, és már az idei első öt hónapban 49 százalékkal kevesebb földgázt vásárolt Oroszországtól, mint a múlt év azonos időszakában. Ukrajna többször jelezte, hogy az idei orosz gázimportot mintegy 27 milliárd köbméterre tervezik visszafogni.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán Kijevben Dmitrij Medvegyevvel folytatott találkozóján kifejezte aggodalmát a két ország kereskedelmi, gazdasági kapcsolatainak alakulása miatt, beleértve a gázproblémát.

Megjegyezte, hogy Oroszországnak és Ukrajnának kétoldalú együttműködésük alakításában figyelembe kell venniük a gazdasági válságot, a világban kialakult nehéz helyzetet.