Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán energetikai minisztérium hivatalos Telegram-csatornáján közzétett üzenete szerint az ukrán-amerikai együttműködés további elmélyítéséről egyeztetett Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter és Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter azon a találkozón, amely a Transzatlanti Energia- és Klímaügyi Együttműködési Partnerség keretében zajlott március 2-án Zágrábban.

Az Egyesült Államok tanácsait az Enerhoatom átalakításában is kikérnék – írja az Interfax-Ukrajna hírügynökség. 

Tekintettel az Egyesült Államokkal való együttműködés tapasztalataira és kilátásaira, nagyon fontos, hogy a legjobb szakemberek kapcsolódjanak be a „társaságosítás" folyamatába. Az Enerhoatom pedig a leghatékonyabb, legátláthatóbb vállalattá, a világ vezető atomenergetikai cégévé válna

– idézte a találkozó eredményeit az ukrán energiaügyi minisztérium.

Mi az a NAEK Enerhoatom?

Teljes nevén az Enerhoatom Nemzeti Atomenergetikai Vállalat az ukrajnai atomerőműveket és egyéb nukleáris technikával foglalkozó vállalatokat összefogó, mintegy 38 ezer főt foglalkoztató állami vállalat. 1996-ban hozták létre. Az ukrajnai atomerőműveket ellenőrző Enerhoatom állami tulajdonú részvényei állami tulajdonban maradnak – erről döntött nemrég az ország parlamentje, a Verhovna Rada. Az Unian hírügynökség beszámolója szerint a törvény előírja, hogy a részvénytársaság alapítása során az állam által megszerzett részvények nem képezhetik privatizáció tárgyát.

A felek ezzel párhuzamosan a nukleáris iparban is elmélyítenék az együttműködést.

Az energiaügyi miniszter köszönetet mondott Granholmnak az ukrán energetikai ágazatnak nyújtott segítségért, különösen egy gázturbinás mobil erőműért, amelyet nemrégiben az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) biztosított az ukrán félnek.

Az ilyen gázturbinák telepítése Ukrajna különböző régióiban segíteni fogja a termelés decentralizálását, és biztosítani fogja a kritikus infrastruktúrák és a fogyasztók szünetmentes áramellátását

– mondta az energiaügyi miniszter.

Haluscsenko azt is jelezte, hogy az ukrán fél számít az USA javaslataira Ukrajna 2050-ig szóló energiastratégiájában is, amely a „decentralizált energiarendszerre épülő tiszta és biztonságos energiát helyezi előtérbe".