Ukrajna és Törökország közös vállalatot akar létrehozni annak érdekében, hogy a kelet-európai ország 48 darab török Bayraktar TB2 harci drónt állítson elő - írta a bne IntelliNews régiós hírportál. Ezek azok a fegyverek (becenevükön killer dronok), amelyek kulcsszerepet játszottak az Örményország és Azerbajdzsán között nemrég lezárult hathetes háborúban az azeri oldalon.

Háború tűzszünettel zárult, miután nem kis részben a török katonai segítségnek köszönhetően Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza az örmények lakta, de azeri területen lévő Hegyi-Karabah enklávé körül.

A hír Vagyim Ihorovicstól, az állami tulajdonú Ukrspetsexport fegyvergyár vezérigazgatójától származik, akivel a Left Bank internetes portál készített interjút. Az ügyet bonyolítja, hogy a drónok gyártásához kanadai alkatrészekre van szükség, amelyek szállítását nem csupán üzleti feltételekhez kötik. A bne IntelliNews októberben jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonon jelezte felháborodását Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek amiatt, hogy akadozik az utánpótlás, mert kanadai emberjogi csoportok kifogásolták a kandadai segítséggel készült fegyverek felhasználását.

Zelenszkij beleszól

Az ügy érdekessége, hogy Erdogan akkor érte el Trudeau-t, amikor éppen éppen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel ebédelt. Az utóbbi egy ponton bele is szólt a beszélgetésbe, ami arra utal, hogy nem volt újdonság előtte a török fegyverek ügye. A Bayraktar TB2-t a török Baykar Makina cég gyártja, amely ember nélküli repülő eszközökkel és mesterséges intelligenciával foglalkozik. Törökország azok közé az országok közé tartozik, amelyek előszeretettel vetnek be killer dronokat. E technológia területén az követően lépett előre, hogy megkerülve az USA exportkorlátozását hozzájutott a brit Hornet rakétakazetta-technológia komponenseihez.

Az Ukrspetsexport és a Baykar Makina 2019-ben indította el a Fekete-teneri pajzs névre keresztelt projektet, amelyben együttműködnek az úgynevezett unmanned aerial systems (UAS) területén, a hajtóművek és a távolról irányított fegyverek fejlesztése terén. Ihorovics elmondása szerint ehhez az együttműködéshez hasonló tevékenységre hoznak közös vállalkozást, hogy megkezdjék a drónok gyártását Ukrajnában.

Bevásárolnak

A kijevi védelmi minisztérium 6-12 Bayraktar TB2-re épülő támadó rendszert kíván vásárolni, ehhez kapcsolódva szállnának be a gyártásba is. A Fekete-tengeri pajzs keretében jelenleg a Scythian tankelhárító irányított rakétarendszert fejlesztik, amiből Törökország fog vásárolni - mondta Ihorovics. A drónüzletben az a nagy ötlet, hogy mivel Törökország a NATO tagja, nem szállíthat bármely országnak a világon fegyvereket, ám Ukrajna ezt megteheti majd.

Ugyanakkor az ukrán cégvezető elmondása szerint azokon a piacokon, amelyeken a törökök már jelen vannak - így Azerbajdzsánban - nem fognak üzletelni. Hozzátette még mindehhez, hogy az Ukrajnában gyártandó drónok kissé különbözni fognak török társaiktól, amelyek egyebek mellett szabályosan kiütötték az örmény légvédelmet az örmény-azeri háborúban.