Az eljárás során az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a szoftveróriás eleget tett-e a korábbi, 2009-ben tett kötelezettségvállalásainak, amelynek keretében arra tett ígéretet, hogy a felhasználóknak lehetővé teszi, hogy könnyen választhassanak az általuk preferált internet böngészők között a Microsoft által előnyben részesített Internet Explorerrel szemben - mondta el a biztos.

A Bizottság rendelkezésére álló információk alapján az uniós végrehajtó testület úgy gondolja, hogy a Microsoft a Windows7 Service Pack1 operációs rendszerrel ellátott gépein, amivel 2011 februárjában jött ki, ez a lehetőség nem biztosított. Almunia megjegyezte, hogy a fentiekkel szemben a vállalat 2011 decemberében a Bizottságnak benyújtott éves jelentésében azt állította, hogy az új rendszer is eleget tesz a 2009-ben vállaltaknak.

A Microsoft a Bizottságnak ugyanakkor a közelmúltban elismerte, hogy 2011 februárja óta az uniós felhasználók gépein valóban nem jelent meg a kijelzőn a böngészők kiválasztását megjelenítő lehetőség - áll a bizottsági közleményben.

A biztos a vállalat szavahihetőségében megrendült bizalomnak adott hangot és bejelentette, hogy ezek fényében azonnali vizsgálatot indítottak el. "Amennyiben a vizsgálatot követően a jogsértés bebizonyosodik, a Microsoft szankciókkal számolhat" - közölte Almunia, az Európai Bizottság alelnöke.