A korábban gondolt már jóval nagyobb állami segítségre szorulhat a német energetikai társaság, a Uniper. A társaság kötelező közlemény formájában hozta nyilvánosságra, a német szövetségi kormánnyal vizsgálják annak lehetőségét, hogy a német állam közvetlen tőkeemelést hajtson végre a cégben és ezzel jelentős többségi tulajdon szerezzen.

Jelenleg olyan mértékű tőkeemelésről tárgyalnak, ami az állami tulajdon 90 százalék fölé emelkedését eredményezhetné - erősítették meg német kormányhoz közeli források a Handelsblatt német gazdasági napilapnak értesülését. Ezek szerint a tárgyalások 18 milliárd eurót meghaladó tőkeinjekcióról szólnak, részvényenként 1,7 eurós árfolyamon. A fennmaradó részvényeseknek az állam vételi ajánlatot tesz ennél magasabb árfolyamon - mondták az ügyre rálátó szakértők.

Még jobban elszállt a gázár

A Uniperrel és korábbi fő tulajdonosával a finn Fortummal júliusban megkötött korábbi megállapodáskor a szövetségi kormány és a vállalatok még abból indultak ki, hogy Oroszország a korábban megállapodott gázmennyiség 40 százalékát szállítani fogja a Nord Stream 1-es gázvezetéken és a gáz megawattóránkénti ára nem fogja meghaladni a 160 eurót.

Állítólag azért van szükség a további segítségre, mivel a gáz ára jelentősen e szint fölé emelkedett. A Szövetségi Gazdasági Minisztérium nem kívánta kommentálni az újabb tőkeemelésről szóló értesüléseket, mindössze annyit erősítettek meg, hogy folyamatos tárgyalásban vannak a Uniperrel.

A Uniper többek között Németország legnagyobb gázkereskedő cége és több száz energiaszolgáltatót, közművet és vállalkozást lát el földgázzal. Az ehhez szükséges mennyiséget a Uniper rendszerint nagyrészt Oroszországból szerzi be. A jelenlegi problémát az jelenti számára, mint az összes többi hasonló szolgáltatást nyújtó cég számára is, hogy az orosz gázszállítások megbízhatatlanná váltak az ukrajnai háború kirobbanása óta és ezért a szabadpiacon kényszerül a beszerezni az ügyfelei számára a szükséges gázmennyiséget. Itt azonban exponenciálisan elszálltak az árak az orosz szállítások kiesése miatt és a cég arra kényszerül, hogy jóval a fölött az ár fölött vásároljon földgázt, mint amilyen eladási árban korábban ügyfeleivel megállapodott.

A Unipert egyébként a német energetikai cég, az E.On fosszilis energiával foglalkozó tevékenységeiből gyúrták össze és vitték önálló entitásként tőzsdére. A bejelentésre a Uniper részvényei először 10 százalékkal emelkedtek, majd utána 20 százalékkal estek. A meglehetősen ingadozó részvényárfolyam jelenleg négy euró körül található, a papírok egy évvel ezelőtt még 35 eurót értek.

A német szövetségi kormány még július elején döntött úgy, hogy egy hatalmas mentőcsomaggal megpróbálja megakadályozni a Uniper fizetésképtelenségét. Akkor 30 százalékos részesedést terveztek szerezni a társaságban, mindezt úgy, hogy közben 7,7 milliárd eurót tőkét biztosítottak volna számára. Az akkori tőkeemelésre az Európai Uniónak és a Uniper részvényeseinek is rá kell bólintaniuk, eközben a Kfw állami fejlesztési Bank a cég eddigi kétmilliárd eurónyi hitelkeretét kilencmilliárd euróra emelte.