Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehország második legnagyobb sörgyártója, a Staropramen május első napján ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját - írta a Radio Praha.

Az első sörszállítmány 1871. május 1-jén hagyta el a sörfőzőt, amelyet Petr Quaiser irányításával főztek. A gyárat Prága közepének ipari negyedében, Smichovban építették fel, ahol igen erős kereslet mutatkozott az italra, főként a szép számban ott működő kocsmák részéről.

A kedvező környezet mellett a Staroprament cseh nemzeti sörfőzőnek tartották, ami hozzájárult forgalma növekedéséhez. A céget nagy megtiszteltetés érte, amikor Ferenc József császár 1880-ban meglátogatta. A vendégkönyvbe dicsérő szavakkal méltatta a smicovban készülő sört. A cég 1911-ben vette fel Staropramen márkanevet, ami késő tavaszt jelent.

Az első világháború után lendületet vett a sörgyártás az országban, így az 1930-as évekre a Staropramen vált Csehszlovákia legnagyobb sörgyártójává. A kommunista hatalomátvétel, azaz 1948 után államosították a céget, ám a sörgyártás színvonala nem csökkent. A Staropramen 1992-ben a Prazské Pivovary, azaz a Prágai Sörgyártó-csoport tagja lett. A cég piaci részesedése Csehországban 15,3 százalék, tulajdonosa a Molson Coors. Termékeit 37 országba exportálják főként Európába és Észak-Amerikába.