- A UPS Healthcare tavaly több mint egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát szállított le, miközben a világjárvány miatt jelentős fennakadások voltak tapasztalhatók az ellátási láncokban. Melyek voltak a legnagyobb kihívások, amelyekkel a UPS a világjárvány során szembesült?

- A kezdetektől fogva részt vettünk a Covid-19 elleni globális küzdelemben. Először több millió egyéni védőeszközt szállítottunk a „frontvonalban” dolgozóknak, hogy segítsük a vállalkozások és közösségek működését, majd – amint a gyártók hozzáláttak a vakcinák kifejlesztéséhez – mi is elindítottuk az együttműködést a kormányokkal és a vakcinagyártókkal, hogy felkészüljünk a Covid-19 vakcinák biztonságos szállítására világszerte.

A UPS Healthcare leányvállalatán, a Markenen keresztül több mint 130 klinikai vakcinakísérletet támogatott szinte az összes ma használatban lévő vakcinával és kezeléssel kapcsolatban. Lehetséges, hogy Magyarországon a vakcinák eljuttatása a páciensekhez nagyon eltérő akár a többi európai országhoz vagy a világ más pontjaihoz képest.

Szoros együttműködéssel sikerült idő előtt kiépítenünk egy „hálózatunkon belüli hálózatot”, amelyhez több mint 500 új kereskedelmi útvonalat térképeztünk fel világszerte, és új légi és földi útvonalakat is létrehoztunk, hogy így biztosítsuk az időkritikus- és hőmérséklet-érzékeny vakcinák szállításához szükséges infrastruktúrát és rugalmasságot. 

A UPS Healthcare dolgozója munka közben.

A UPS Healthcare dolgozója a járvány idején munka közben.

Az előkészítésnek köszönhetően azonnal meg tudtuk kezdeni a vakcinák kiszállítását, amint azokat engedélyezték, így eddig már több mint 1,5 milliárd vakcinát tudtunk leszállítani több mint 110 országba – több millió adagot Közép- és Kelet-Európába – közel tökéletes, 99,9 százalékos pontossággal.

Emellett a UPS a Covid-19 vakcinák méltányos elosztása iránti elkötelezettsége részeként fagyasztószekrényeket adományozott és szállított le Észak-Macedónia, Ukrajna és Grúzia távoli területeire, valamint 250 ezer vakcinát adományoztunk és szállítottunk a Csehorszából Vietnamba. 

Ezek az új hálózatok és kereskedelmi útvonalak kulcsszerepet játszanak majd a gyógyszerészeti és biológiai kezelések következő generációjának szállításában is, amelyek szállításánál egyre elengedhetetlenebb az időkritikus és hőmérsékletérzékeny logisztika. Ennek kihasználásához a magyar egészségügyi iparág rendkívül jó helyzetben van. Az előrejelzések szerint a biológiai terápiás gyógyszerek globális piaca a 2020-as 285,5 milliárd dollárról 2025-re várhatóan mintegy 421,8 milliárd dollárra .

- Az online és távoli orvosi konzultációk és az otthoni diagnosztika a világszerte elrendelt zárlatok és karantén miatt nagyon elterjedtté vált. Milyen távoli egészségügyi szolgáltatásokat nyújtott a UPS a világjárvány idején?

- A világjárvány felgyorsította a betegközpontú szállítási szolgáltatások és vállalkozások ellátási láncának támogatása iránti igényt. Ezzel párhuzamosan a betegek igényei és az egészségügyi ellátás szabályozási megközelítése is változik.

A mi szerepünk abban áll, hogy rugalmas szállítási- és jobb nyomon követési lehetőséget nyújtsunk ügyfeleinknek, így közösen segíthetünk abban, hogy kényelmesen elérhető legyen a közvetlenül a betegekhez történő gyógyszerszállítás és visszaszállítás is.

Fordított logisztikai szolgáltatásaink ugyanilyen egyszerűvé teszik a visszárukezelést is. Ugyanez vonatkozik az orvosi kezelésekre, a távoli mérőeszközökre és a bérelt orvosi berendezésekre is: segítünk hatékonyan eljuttatni ezeket a betegek otthonába és onnan vissza.

- Az elmúlt két év a koronavírus-járványról szólt. Mi várható az egészségügyi iparágakban 2022-ben és az azt követő években? Milyen hatással volt a koronavírus a kelet-európai egészségügyi ágazatra, és milyen projektjei és tervei vannak a UPS-nek a régióban?

- A biológiai készítmények, a speciális gyógyszerek és a személyre szabott gyógyászat innovációja várható. Ezek teszik ki a fejlesztés alatt álló új termékek nagy részét, és jelentős igényt támasztanak a precíziós logisztika iránt.

Több mint 25 éve szolgáljuk ki Magyarországon a gyógyszer-, biotermék- és orvostechnikai eszközöket gyártó iparágakat belföldön és több mint 30 nemzetközi piacra – köztük egész Közép-Kelet-Európába, Oroszországba, Törökországba és a FÁK-országokba – szállítunk hőmérséklet-szabályozott szállítmányokat az országból.

Tavaly Magyarországon 13 ezer négyzetméter hőmérséklet-szabályozott raktárral növeltük stratégiai elhelyezkedésű létesítményeinket, tovább bővítettük a hőmérséklet-szabályozott járművekből álló flottánkat, és elindítottuk a UPS Premier szolgáltatást, mely a UPS globális hálózatában bárhol 3 méteren belül képes a kritikus küldeményeket prioritásként kezelni és nyomon követni.

A UPS Healthcare egyik létesítménye

Csehországban nemrég nyitottuk meg első korszerű, a helyes nagykereskedelmi gyakorlatnak megfelelő egészségügyi létesítményünket, mely – a magyarországi központunkhoz hasonlóan – validált, ellenőrzött hőmérsékletű tárolási környezetet biztosít különböző hőmérséklet-érzékeny gyógyszerek és biológiai készítmények számára. A második létesítményt idén szeptemberben tervezzük megnyitni Ostravában. A lengyelországi Blonie-ban található egészségügyi campusunkon egy új, 17 ezer négyzetméteres létesítményt nyitottunk, és a jövőben Németországban is megnyitjuk az első, kifejezetten egészségügyi ellátást szolgáló létesítményünket.

Ezek a már meglévő 1 millió négyzetméteres egészségügyi raktárkapacitásunkat egészítik ki, mely 30 országban 134 stratégiai helyszínen, helyes forgalmazási- és gyártási gyakorlatnak megfelelő létesítményben található.

Év elején a Benelux-államokban és Olaszországban is bővült a speciális hőmérséklet-szabályozott flottánk. A járművek alkalmasak egészségügyi termékek szállítására hőmérséklet-szabályozott környezetben, és másnapi, GDP-konform kiszállítást biztosítanak a kórházak, gyógyszertárak, klinikák és laboratóriumok számára. Ez a bővítés a UPS Healthcare meglévő hűtőlánc-szállítási szolgáltatásait egészíti ki Olaszországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, valamint Közép- és Kelet-Európában.

- Milyen humanitárius segítséget nyújtott a UPS az utóbbi időben, és ez hogyan járult hozzá a cég technológiai képességeinek fejlődéséhez?

- Nemzetközi szinten olyan szervezetekkel működünk együtt, mint a Gavi és a COVAX. Segítjük az oltóanyagok eljuttatását az ellátatlan országokba, és felajánljuk számukra a képességeinket, fagyasztófarmjainkat, valamint előállított szárazjég-készleteinket, hogy minden lehetséges módon támogassuk a vakcinák elosztását.

Egy ilyen projektben 2021 végén 330 ezer oltóanyagot juttattunk el nagyrészt drónok használatával Ghána számos vidéki klinikájára, és nemrégiben több mint egymillió adag oltóanyagot szállítottunk Nigériába. Emellett több mint kétszáz ultraalacsony hőmérsékletű fagyasztóegységet (ULT) adományoztunk az Afrikában, Európában és más térségekben ellátatlan területeken élő lakosságnak.

A UPS Alapítvány tavaly júliusban 13,8 millió koronavírus elleni vakcina szállítására vállalt kötelezettséget Indonéziába, ami a legnagyobb természetbeni adományunk volt a pandémia során. Bejelentettük azt is, hogy a Swoop Aero és VillageReach cégekkel partnerségben kiterjesztjük drónműveleteinket Malawiban, mely projekt akár három millió ember javát szolgálhatja nehezen megközelíthető és távoli egészségügyi létesítményekben, és a vakcinaelosztást, valamint egyéb orvosi szolgáltatásokat tesz elérhetővé számukra.

Ukrajnában minden lehetséges szállítási eszközt felhasználunk, hogy eljuttassuk a segélyeket közvetlenül az országba és az ukrán menekülteket fogadó menekültközpontokba. Önkénteseinket mozgósítva koordináljuk a segélyszállítmányokat és a kritikus szükségleti cikkek megvásárlására irányuló kampányainkat. Emellett a területen működő 500 segélyszervezet egyik koordinációs központjaként működünk, támogatjuk a szükséges ellátmányok logisztikai mozgatását Ukrajnában.

A háborús helyzet kialakulását követően azonnal bejelentettük, hogy 1 millió dolláros finanszírozási- és természetbeni logisztikai támogatást nyújtunk az ENSZ-nek és a nemzetközi segélyszervezeteknek az ellátmány-szállítmányok elindításához az ukrán határterületekre. Emellett sürgősségi finanszírozást nyújtottunk az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az Üdvhadsereg, a CARE és a Világélelmezési Program számára, és eddig több mint 4 millió dollár értékben szállítottunk gyógyszereket.