A V4+ elnevezésű, huszonnégy magyarországi, csehországi, szlovákiai, ausztriai, horvátországi, szlovéniai és lengyelországi repülőteret - a legnagyobbak közül a bécsit, a budapestit és a prágait - egyesítő csoport egyelőre egy informális szervezet, végső jogi formáját a legközelebbi hetekben dolgozzák ki - olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben, amely szerint újabb csatlakozókat is várnak a szervezetbe.

A PPL kezdeményezésére alakuló csoport alapító találkozóját szerdán tartották meg online formában a repülőtéri üzemeltetés szakértőinek részvételével, a következő egyeztetést szeptemberre tervezik Varsóban - tudatja a PPL.

A csoport létrehozását azzal indokolják, hogy a koronavírus-járvány jelentősen megnehezítette világszerte a repülőterek működését. "A fokozatosan visszatérő légiforgalom viszont bizalmat ébreszt, hogy már túl vagyunk a nehezén" - írják. A repülőterek előtt álló kihívásokkal azonban nehéz lesz szembesülni kölcsönös támogatás nélkül - teszik hozzá.

Kiemelik a gyors információcsere, valamint a közös szabályok kidolgozásának szükségességét, a tervek között szerepel a közös projektek megvalósítását célzó külső források beszerzése, ezen belül a visegrádi csoporthoz (V4) kötődő eszközök felhasználása is.

A szeptemberi varsói találkozón a többi között a nemzetközi légiforgalmi jog módosításai kapcsán kiadandó közös álláspontot vitatják meg, napirendre tűzik a képzések közös szervezését, a turizmus és a kultúra népszerűsítését, a repülőterek biztonságáról, ezen belül a kiberbiztonságról szóló információcserét - közölte a PPL.