Míg az orosz bankok jelenléte továbbra is erős Ukrajnában, addig számos európai társuk elhagyta az országot a globális pénzügyi válság 2008-as kirobbanása óta. A már egyébként is jelentősen legyengült ukrán gazdaság most a Viktor Janukovics elnök leváltását kikényszerítő véres összecsapások nyomán még közelebb került a csődhöz, az ország új vezetői szerint 35 milliárd dollárra lenne szüksége Ukrajnának a következő két évben, hogy a gazdaság ne omoljon teljesen össze. Miközben a hrivnya a napokban 10 éves mélypontra esett a dollárral szemben, a bankok azt figyelik, hogy a vártaknak megfelelően valóban Európa-barát lesz-e az új kormány.

A 2008-as válság kitörése óta a német Commerzbank - a Bank Forum 2012-es eladásával -, az osztrák Erste Group Bank - ukrán leányainak 2012-es eladásával -, és a svéd Swedbank - ottani egységének tavalyi eladásával - távozott az ukrán piacról. Az olasz Intesa Sanpaolo januárban közölte, hogy eladja a Pravex-Bank leányát az ukrán központú DF-csoportnak. A feltörekvő piacok második legnagyobb szereplője, a Raiffeisen Bank International pedig az ukrán leányaira tett ajánlatokat fontolgatja a hírügynökség szerint. Csak orosz bankok terjeszkednek Ukrajnában jelenleg - mutatott rá a Reutersnek Timothy Ash, a Standard Bank elemzője -, de még az ő jövőjük is bizonytalan.

Figyelmeztetés az Erstétől

"Az Ukrajnában kialakult válsághelyzet miatt nem garantálható, hogy az ukrán bankokba átutalt összeg ténylegesen és teljes egészében megérkezik a kedvezményezetthez, azért az Erste Bank Hungary Zrt. felelősséget nem vállal. Kérjük, ennek figyelembevételével járjanak el utalásaik során, illetve az átutalás indítása előtt érdeklődjenek az ukrán kedvezményezettnél az aktuális helyzet felől!" - olvasható a bank honlapján.

A Moody's hitelminősítő elemzése szerint az osztrák Raiffeisen és az Unicredit leánya, a Bank Austria ukrán piacon lévő eszközállománya összesen 8 milliárd eurót (11 milliárd dollárt) tett ki 2013 végén, ami 0,8 milliárd eurós csökkenést jelent az előző év harmadik negyedévéhez képest. A hitelminősítő azt is megjegyzi, hogy az osztrák bankok Ukrajnából való kivonulására vonatkozó stratégiai döntésüket elhalasztják - legalábbis az RBI ezen gondolkozott még a 2013 november közepén kezdődött politikai válság előtt.

A maradók között említi a Reuters az OTP-t és az olasz Unicreditet - utóbbi még decemberben megerősítette, hogy nem kívánja elhagyni Ukrajnát, miután az ottani divíziói jól állják a sarat. Ezzel szemben a mintegy 3 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkező BNP Paribas ukrajnai leánya, az UkrSibbank nem nyilatkozott a hírügynökségnek a terveiről.

Az oroszok maradnak

Az orosz bankok úgy tűnik maradnak: a Sberbank és a Bank VTB már jelezte hosszú távú elköteleződését, bár egyelőre a hitelezést leállították. Míg más külföldi bankok az elmúlt öt évben csökkentették az ukrán kitettségüket - a Raiffeisen felmérése szerint a 2008-as 40 százalékról 2012-re 20 százalékra -, az orosz bankok még mindig tartják a 12 százalékos piaci részesedésüket.

Vlagyimir Putyin kijelentése szerint a Gazpormbanknak, a Vnyesekonombanknak (VEB) a Sberbanknak és a VTB-nek körülbelül 28 milliárd dolláros kitettségük van Ukrajnában. A hitelminősítők szerint az orosz bankok az esetleges veszteségeiket tudják fedezni a profitjukból vagy állami segítséggel.

A VTB - amely szintén deklarálta hosszú távú elköteleződését - saját közlése szerint az ukrajnai kitettsége 20 milliárd rubel (560 millió dollár), főként nagy magáncégeken keresztül, ami a teljes működésük 2-3 százalékára rúg. A Sberbank 130 milliárd rubeles (4  milliárd dollár) ukrán kitettsége a mérlegének kevesebb mint egy százalékát teszi ki. A VEB még decemberben közölte, hogy a 4 milliárd dolláros kitettsége a Prominvestbankon keresztül áll fenn Ukrajnában. Az orosz nagybankok közül a legkisebb kitettséggel a Gazprombank rendelkezik és lánybankja sincs Ukrajnában.

Egyes vélemények szerint azonban a jelenlegi politikai változások az európai bankok malmára hajthatják a vizet, ha ugyanis az új ukrán kormány "túl Európa-barát" lesz, akkor az akár még több európai bank megjelenését hozhatja, kiszorítva az orosz hitelintézeteket a piacról.

Kemény lesz

Elemzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a külföldi bankok számára a legfőbb kockázat, hogy a valutaleértékelődés nyomán mind a vállalatoknak, mind a lakossági ügyfeleknek egyre nagyobb nehézséget okozhat a devizában felvett hiteleik visszafizetése. A Fitch becslése szerint a hitelek mintegy 60 százaléka devizában denominált.