Két hónapja lejárt a tulajdonos által az erdélyi marosludasi cukorgyár megvásárlására megszabott határidő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium azonban nem lépett, továbbra is csak hitegeti a cukorrépa termesztőket - írja a Maszol.

„Egyelőre nincs semmi konkrétum a vásárlást illetően, keressük a megoldást” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Petre Daea miniszter.

Ezt már hónapokkal korábban az elődje, Adrian-Ionuț Chesnoiu is mondta, időközben tehát semmiféle előrelépés nem történt az ügyben. Annyit ugyanakkor lehet tudni, hogy az aktuális tulajdonos, a francia Tereos július 1-ét szabta meg határidőként a kormánynak.

Nem kapták meg a termesztők

Eredetileg a cukorrépa-termesztők szerették volna átvenni az üzemet, azonban mindössze négymillió eurót tudtak ajánlani érte, ami köszönőviszonyban sem volt a tulajdonos igényeivel. Piaci források szerint a Tereos kezdetben 250 millió eurót kért, majd pedig 70 millió euróról tárgyalt a szaktárcával.

A tárgyalások Chesnoiu lemondását követően szakadtak meg, mivel az utódja számára az öntözőrendszer kiterjesztése és korszerűsítése jelenti a prioritást, a cukorgyár ügyét pedig vakvágányra tette.

„Értem, hogy az öntözés fontos, mivel szárazság van nálunk, cukorrépa-termesztőknél is, azonban a legsürgősebb probléma a marosludasi cukorgyár megvásárlása. Ha most nem teszünk valamit, akkor egy év múlva már nem lesz gyár, csak a romok, amik a lebontása után maradnak, s a külföldi drága cukrot fogjuk fogyasztani” – nyilatkozta a ZF-nek Teodor Aflat, a legnagyobb erdélyi cukorrépa-termesztő.

Piacot kínált

A ludasi cukorgyár korábban mintegy 500 erdélyi termelőtől vette át a cukorrépát, 2022-re azonban már nem szerződött velük. Közülük 400-an tartoznak a Cukorrépa Termesztők BETA Egyesületéhez, mely korábban 7-8 ezer hektáron termesztette a cukorgyártás alapanyagának számító ipari növényt.

A Tereos azért zárja be a gyárat, mert az veszteséges volt. Ha a kormány nem veszi meg, akkor a tulajdonos a berendezéseket és a telket külön fogja értékesíteni.