A földgolyón csak minden második embernek van formális, bankban, postán, pénzügyi intézetnél nyitott bankszámlája - állapította meg a Gallup és a Világbank 148 országban mintegy 150 ezer, 15 évesnél idősebb felnőtt megkérdezésével készített kutatása, amelyről az ELTE TáTK hírlevele adott hírt. Eszerint egyes európai országokban - Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország - a penetráció gyakorlatilag száz százalékos. Ezzel szemben néhány afrikai ország - így a Kongói Demokratikus Köztársaság, Niger és Guinea - felnőtt lakosságának 4 százaléka vagy ennél is kevesebb rendelkezik bankszámlával.

A gazdagabbak inkább bankolnak

A felmérés szerint a magas jövedelmű államokban a lakosság átlag 89 százaléka bankszámla tulajdonos. A világ többi részét tekintve Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség területén a legmagasabb a bankszámla-ellátottság átlagos aránya. A régióban a lakosság 55 százaléka rendelkezik bankszámlával, igaz a társadalom leggazdagabb 20 százaléka esetében ez az arány 76, a legszegényebbek körében csak 33 százalék.

Európa és Közép-Ázsia térségében 45, Latin-Amerika és a Karib-térség területén 39, Dél-Ázsiában 33, a Szahara alatti afrikai övezetben 24, a Közel-Kelet és Észak-Afrikai régióban 18 százalék a bankszámla tulajdonosok aránya. A régiók mindegyike esetében igaz, hogy a lakosság gazdagabb része lényegesen nagyobb arányban rendelkezik bankszámlával, mint a szegényebbek. A kutatók nem csak régiónként, de országon belül is mutattak ki különbségeket. Az adatok szerint a magas jövedelmű országok kivételével, ahol az eltérés csak 1 százalékpont, minden régióban a városban élők azok, akik a vidéki területeken lakóknál nagyobb arányban rendelkeznek bankszámlával. A városi és vidéki átlagok közötti különbség Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség területén a legmagasabb, 19 százalékos. A világon a férfiak 55, a nők 47 százaléka rendelkezik bankszámlával.

A magas jövedelmű országokban a nemek közötti különbség öt százalékpont, ugyanakkor 10 százalékpont vagy a fölötti például Dél-Ázsiában (16 százalékpont), a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (10 százalékpont), valamint Európában és Közép-Ázsiában (10 százalékpont).

Miért idegenkednek a számlanyitástól?

Világszerte a bankszámlával nem rendelkezők háromnegyede saját állítása szerint azért nem rendelkezik bankszámlával, mivel nincs elég pénze ahhoz, hogy számlát nyisson, ugyanakkor tízből három személyt olyan okok tartanak vissza, minthogy túl magasak a számlanyitási és fenntartási költségek, vagy nincs elérhető közelségben bankfiók, ahol nyithatnának. Többen, jelentős arányban nők, hivatkoztak arra is, azért nem nyitnak bankszámlát, mert a családjukban már van, aki rendelkezik vele.