Az amerikai Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NHTSA) 43 végzetes ütközésről kapott bejelentést, amelyek során nem várt hirtelen gyorsulásról számoltak be a Toyota Motor járműveiben 2000 óta - adta hírül a Bloomberg.

A balesetekben összesen 52 ember halt meg és 88-an sérültek meg, közölte az ügynökség közleményben. Az információkat a szenátus szakbizottságának a rendelkezésére bocsátják, amely ma tartja meghallgatását a Toyota rekord számú visszahívása kapcsán.

A balesetek 33 százaléka során, amely 41 halálesettel hozható kapcsolatba, elektromos gázadagolóval működtek a gépjárművek. Az NHTSA azt vizsgálja, hogy az elektromos rendszerek meghibásodásai okozták-e a baleseteket, míg a Toyota közölte, hogy nincs összefüggés ezek között.

A jelentések háromnegyede az elmúlt három hónapban érkezett a felügyelethez, miután a Toyota visszahívott 8,5 millió autót a hirtelen gyorsulást okozó meghibásodások lehetősége miatt.

Közben a vállalat bejelentette: a kampánya során kicseréli 1,6 millió autó olajtömlőjét, amelyeknél megvan a kockázat, hogy az kilyukad és megsérti a motort - értesült a Reuters. Ugyanakkor jelezték: ez nem biztonsági intézkedés, így nincs szükség az autók visszahívására. A csere 90 ország Toyota-tulajdonosát érintheti, köztük európai járművezetőket is.