Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A National Federation of Women's Institutes kutatása úgy találta, a vásárlók kevesebb mint fele van tisztában a szavatossági idő ("best before date") és a lejárari idő ("use by") fogalmai közötti különbséggel. A brit áruházláncnál pedig ebből azt a következtetést vonták le, kevesebb ételt kell a szemétbe dobni akkor, ha a zavar forrását megszünteti vásárlóiknál - olvasható a portálon.

A szavatossági idő ugyanis azt jelenti, hogy a termék addig a napig garantáltan megőrzi minőségét, élvezeti értékét. Ez különösen a zöldségeknél és a gyümölcsöknél fontos. Ez után a nap után a termék minősége gyengült, ám lényeges kitétel, hogy ettől még fogyasztásra ugyanúgy ajánlható, teljesen biztonságos.

A lejárati idő után viszont már nem garantálható, hogy a termék elfogyasztásra ajánlott marad. Ez nem azt jelenti, hogy fogyasztásra nem alkalmas, csupán azt, hogy csökkenhet biztonságossága.

A Tesco szerint a kétféle dátum megzavarta a vásárlókat, és azt tapasztalták, a zöldségek és a gyümölcsök nagy mennyiségben maradnak a boltokban a szavatossági idő lejárta után, Így azok, lejárati dátumukat elérve, szintén az áruházak nyakán maradnak, így a szemétben végzik.

A mostani bejelentés mintegy 70 féle előrecsomagolt terméket - almákat, hagymát stb. - érint.