Elemzők 516 millió euróra számítottak a tavalyi negyedik negyedéves 333 millió, illetve az egy évvel korábbi 475 millió euró után - írta az MTI.

Kees van Dijkhuizen, az ABN Amro vezérigazgatója közleményében kiemelte, jól sikerült az első negyedév. Sikerült ellensúlyozni az alacsony, illetve negatív kamatkörnyezetet, növelték a nettó kamatbevételeket a hitelállomány bővülésének és a betéti kamatlábak csökkentésének köszönhetően. A költség-bevétel arányt a tavalyi első negyedév 66,9 százalékáról az idei első negyedévben 60,2 százalékra szorították le, a tőkearányos megtérülés pedig 11,1 százalékról 13,2 százalékra javult. A bank tőkehelyzetes erős maradt, március végén az elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) 16,9 százalékon állt, 0,1 százalékponttal alacsonyabban az egy évvel korábbinál.

Kilenc éve, a világméretű pénzügyi válság kirobbanásakor sok más pénzintézethez hasonlóan az ABN Amro bank is állami tulajdonba került, miután csak a holland állam több milliárd eurós pénzinjekciója mentette meg a csődtől. A bank ezután tevékenységét alapvetően a holland piacra koncentrálta, így mostanra a hitelezés terén már 79 százalékos részesedést hasított ki magának.

A holland kormány 2015 novemberben tőzsdére vitte az ABN Amro 23 százalékos tulajdonrészét. Ezzel megkezdődött a pénzintézet újraprivatizálása.