Növényi alapú mézpótló terméket dob piacra bizonyos európai országokban a Narayan Foods 2023 januárjában – írja a European Supermarket Magazine. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyarországi vegánok is láthatják-e a boltok polcain az árut.

méz helyettesítését szolgáló termék előálításával a kaliforniai élelmiszer-technológiai vállalatot, a MeliBiót bízta meg a Narayan Foods. Az egyik legnagyobb európai organikusétel-gyártó szerint ez lesz az első olyan vegán mézhelyettesítő, amely nem tartalmaz feldolgozott szirupot vagy koncentrátumokat, állaga és íze alapján mégis könnyen összetéveszthető lesz a hagyományos, méhek által előállított mézzel.

A Narayan Foods közleménye szerint az új termék nem csupán a vegánok számára lesz hiánypótló, hanem a kismamák és a babák számára is. Tartalmazza ugyanis ugyanazokat az antioxidánsokat, mint a hagyományos verziója, a csecsemőkre veszélyes Clostridium botulinum baktérium azonban egész biztosan nem található meg benne, ahogy növényvédő szerek és antibiotikum sem.

A gyártó szerint a vegán mézpótló az eredetinél sokkal fenntarthatóbb alternatíva, amelyet legáltalánosabb funkciója, az ételek édesítése mellett a kozmetika és az egészségmegőrzés területén is fel lehet majd használni organikus összetevőinek köszönhetően.