Az Egyesült Államok hatóságai azzal vádolták a svájci bankóriást, hogy segített mintegy 17 ezer amerikai állampolgárnak eltitkolni vagyonát és jövedelmét titkos számlákon az adóhatóság elől. A nyomozás és eljárás megszűntetéséről szóló egyezmény feltétele hírügynökségi jelentések szerint, hogy a UBS együttműködjön a hatóságokkal, változtassa meg üzletpolitikáját és teljesítse folyamatosan a 780 millió dollár részleteinek kifizetéseit. A 780 millióból mintegy 380 millió dollárra rúg az 2001 és 2008 között eltűntetett nyereségek után fizetendő összeg, 400 milliót pedig a kamatok, adók és pótlékok tesznek ki.

Meg nem erősített hírek szerint a UBS hamarosan 250 ügyfél számláiba enged bepillantást az illetékes amerikai szerveknek. "A UBS sajnálja azokat a hibákat, melyeket a belső ellenőrzési és szabály rendszerének megsértésével követett el" mondta a bank elnöke Peter Kurer a floridai bíróság előtt tett közleményében “Az ügyfél és a bank közötti bizalom, amely változatlanul a UBS egyik legfontosabb értéke, sohasem azt jelentette, hogy meg kell védenünk az akár a bank által is segített módon elkövetett csalásokat."

A mostani egyezségben szereplő összeg kevesebb, mint a korábban megszellőztetett 1 milliárd dolláros büntetés. Ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint ezzel koránt sincs vége a történetnek, az amerikaiak sikere ugyanis más országok hatóságait is felbátoríthatja.