Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Párizs környéki repülőtereket üzemeltető társaság honlapján jelezte, hogy a csütörtöki járatok 20 százalékát törölték. Ezek elsősorban az Air France, az easyJet, valamint a Hop! regionális légitársaság járatait érintették Charles de Gaulle-on, illetve Orly-n, a diszkont légitársaságokat kiszolgáló Beauvais-n a Ryanair törölt több járatot. Az ír diszkont légitársaság a sztrájk miatt összesen 78 járatot törölt csütörtökön.

Lisszabonban sem volt jelentősebb fennakadás, a portugál nemzeti légitársaság, a TAP mindössze néhány járatot nem indított el a nap folyamán.

Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek délután azt mondta, a reptér forgalmában nem volt fennakadás, egyedül a Lufthansa törölte reggeli müncheni járatát, a többi késés nélkül közlekedett. Hozzátette: a demonstráció időtartamában alacsony volt a ferihegyi repülőtér forgalma.

A HungaroControlnál működő Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete 9 és 11 óra között csökkentett kapacitással szolgálta ki az átrepülő forgalmat és 50 százalékos kapacitással működött a közelkörzeti, valamint a torony irányítás.

Az ETF által szervezett megmozdulásban Magyarországon kívül Franciaország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Görögország légiforgalmi irányítói vettek részt. A szövetség azért kezdeményezte a sztrájkot, mert úgy látja, hogy az egységes égbolt miatti változások veszélyeztetik a légiforgalmi irányítók munkahelyeit, a jogszabálycsomag célkitűzései megalapozatlanok és túlzóak, egyértelműen a légitársaságok érdekeit védik, továbbá negatív következményekkel járhatnak a repülésbiztonságra és a légiforgalmi szolgálatok működésére.

Szerdán az európai légiforgalmi irányítók ernyőszervezete, az ATCEUC (Air Trafic Controllers European Unions Coordination) ATCEUC tartott demonstrációt, mert nem ért egyet az Európai Bizottság Egységes Európai Égbolt (SES) programjával, illetve a 2015 és 2019 közötti időszakban elvárt "irreális" teljesítménycélokkal. A demonstrációban Olaszország, Portugália, Ciprus, Málta, Bulgária és Franciaország irányítói vettek részt, de komolyabb fennakadás csak Róma-Fiumicino, illetve Lisszabon repülőterén volt, illetve a Ryanair nyolcvan, olaszországi járatát törölte. Az ATCEUC csütörtökön, a demonstráció után közölte, hogy amennyiben az unió nem változtat álláspontján, újabb demonstrációkat szervezhetnek.