Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint mégsem zajlik le olyan simán a két német energetikai óriáscég, az E.On és az RWE tervezett tranzakció sorozata, amelynek keretében az RWE megszerezné az E.On megújuló energetikai üzletágait, az E.On viszont az RWE leányvállalatát, az Innogyt, annak összes közép- és kelet európai hálózat üzemeltető érdekeltségével együtt - értesült a Reuters.

Az Európai Bizottság ugyanis a hírügynökség szerint attól tart, hogy az Innogy eszközeinek E.On általi megszerzése csökkentené a versenyt és az elektromos áram fogyasztói árának emelkedéséhez vezethetne Németországban és más uniós tagállamokban is.

A tranzakció másik lába egyébként a közelmúltban kapta meg a jóváhagyást az Európai Bizottság részéről, így azzal a jelek szerint nincs versenyjogi probléma, hogy az RWE megszerezze az E.On megújuló energetikával és atomenergiával foglalkozó érdekeltségeit.

Az értesülések szerint a bizottság komolyan aggódik a tranzakció versenyre gyakorolt hatása miatt Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. Emiatt egy mélységi vizsgálat elindítása mellett döntött, miután sem az E.On, sem az Innogy nem volt hajlandó extra kötelezettségeket vállalni az eredeti elsődleges vizsgálat során.

Magyarországon az Innogy két legnagyobb értékű tulajdonrésze jelenleg a két nagy áramszolgáltató cégben, a tőzsdén is jegyzett Elműben és Émászban van (itt írtunk arról, hogy a megvalósuló tranzakció esetén milyen, a tőzsdei részvényeseket is érintő lépésekre lehetne számítani).

Az E.On szóvivője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a mélységi vizsgálatra eleve számítottak a társaságnál, tekintve a tranzakció hatalmas méretét és összetettségét. Ugyanakkor a csoport még mindig bízik abban, hogy tartani tudják a két társaság közötti adásvételek és cserék eredeti menetrendjét, s az egész ügyletsorozatot 2019 második felében le tudják zárni.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyjogi biztosa szerint az európai lakossági és üzleti fogyasztóknak lehetősége kell legyen arra, hogy a gázt és az áramot versenyképes árakon vásárolják meg. A mélyebb vizsgálatunkkal azt szeretnénk kideríteni, hogy az Innogy E.On általi felvásárlását követően is lehetőség lesz-e erre, s az nem vezet az árak emelkedéséhez - írta a biztos közleményében.

A Reuters szerint az elvárások szerint az E.Onnak engedményeket kellene tennie, hogy eloszlassa a versenyjogi aggodalmakat. A bizottságnak elvileg július 23-ig van ideje arra, hogy áldását adja a tranzakcióra, vagy blokkolja azt. Eddig több kisebb versenytárs is jelezte, hogy a tranzakció lehetőséget biztosít az E.Onnak arra, hogy a jövőben ellenőrizze a versenyt és az árakat a regionális árampiacokon és a gázeladások területén is dominánssá válna a kínálati oldalon.

A bizottság egy hónappal ezelőtt indította meg a tranzakcióval kapcsolatban előzetes vizsgálatát. Ha nem lettek volna aggályok, akkor elvileg az egész eljárás mostanra lezárulhatott volna, a most indult, mélységi elemzéssel járó vizsgálat elvileg 4 hónapig tarthat.

Bár a két nagy energetikai cég hivatalból optimistán áll a vizsgálat elé, azért az Európai Bizottság és Margrethe Vestager a közelmúltban nem egyszer bizonyította, hogy szigorúan képesek fellépni a legnagyobb vállalatokkal szemben is. A legutóbb például a Siemens és az Alstom vasúti üzletágainak egyesülését nem engedélyezték, mivel a két cég nem volt hajlandó orvosolni a bizottság üggyel kapcsolatban felmerült aggályait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!