Dániáról az utóbbi években sokszor, sokféle megközelítésben (például így is) meg lehetett írni, hogy a világos, következetes tervezés és megvalósítás hogyan tette az országot Európa meghatározó szélenergiás nagyhatalmává, s hogyan vált az lehetővé hogy az országban olyan tervet fogadjanak el, ami leszámol a fosszilis energiahordozókkal.  

Egy friss hír szerint Frederikshavn közelében kezdik el a világon először telepíteni a legnagyobb méretű és teljesítményű szélturbinák egy csoportját. Az észak-dán város (melynek tengerpartja gyakorlatilag  Göteborggal néz "farkaszemet") a European Energy és a Vestas közös törekvését hivatott megsegígeni; a két cég a Vestas zászlóshajóját, a V236-15 MW offshore szélturbináit telepíti majd a városhoz közeli vizekbe.

Csak a miheztartás végett: a modellnévben szereplő számok közül a 236 a rotor átmérőjét, a 15 a maximális teljesítményt jelöli. De a tavaly bemutatott óriásról azt is érdemes tudni, hogy -10 és 45 Celsius-fok között számára normál üzemi  hőmérséklettartomány van, évente akár 80 GWh árammennyiséget is képes megtermelni, és a 115,5 méteres lapátjaival a másodpercenként 3-30 méteres szélsebességi tartományban képes igazán hatékonyan termelni.

A most bejelentett projekt tartalmi részét illetően egyelőre az ismert, hogy a Vestas a European Energy (EE) által jelenleg fejlesztés alatt álló öt teszthelye közül háromban ezeket az óriásokat fogja telepíteni és installálni. Ezek a területek nagyjából 4 kilométerre vannak a partoktól, és a szélturbina-óriásokat 2024-ben már üzembe is helyezik.

A terv mögött az a szándék, hogy a dániai Frederikshavn várost az új tengeri szélenergia-technológia tesztelésének és bemutatásának globális fókuszpontjává tegye.

Ha sikerül megépíteni ezeket a szélturbinákat Frederikshavn partjainál, Dánia nemcsak a szélturbinák fejlesztésének, hanem a jövőbeni tengeri szélturbina-technológiák tesztelésének globális központjaként is pozicionálja magát” – mondta a projektről Knud Erik Andersen, az EE vezérigazgatója.