A költségcsökkentési lépésekre az kényszeríti az autóipari óriást, hogy januárban közel 50 százalékkal kevesebb autót értékesített, mint egy évvel korábban.

A detroiti vállalat az Egyesült Államokban foglalkoztatott 29 500 alkalmazottjából 3400 főt küld el május elsejével, 6400 további elbocsátását pedig külföldi kapacitásainál tervezi. A cég - szintén az USA-ban - ideiglenesen 10 százalékkal mérsékli vezetői fizetéseit, valamint 3-7 százalékkal más munkakörben dolgozó alkalmazottai juttatásait is csökkenti. A General Motors más országokban is felülvizsgálja a juttatásokat és fizetéseket.

A GM-nek és a Chryslernek február 17-én kell jelenteniük tevékenységük átstrukturálásáról, annak érdekében hogy ismét nyereségessé váljon, és hogy vissza tudják fizetni 2011-ig az összesen 17,4 milliárd dolláros állami hitelsegélyt. A GM ebből 13,4 milliárd dollárt kapott.

Januárban a cég azt jósolta, hogy az autóeladások az Egyesült Államokban a tavalyi 13,2 millióról 10,5 millióra esnek vissza idén; a 2000-es évek átlaga a korábbi éveknek köszönhetően 16 millió darab értékesített autó volt. A globális piacon a GM arra számít, hogy a tavalyi 67,1 milliós forgalom 57,5 millióra csökken, vagyis a decemberi, már akkor is borús előrejelzését tovább rontotta.