A Deutsche Telekom meglepetésre veszteséges negyedik negyedévről számolt be egy leírás következtében, valamint strukturális és a menedzsmentet érintő átalakításokat tervez a költségek csökkentése és a piaci részesedés növelése érdekében. A veszteség az egy évvel korábbi 750 millió euróról 730 millió euróra csökkent 2008 utolsó negyedévében, 2007-ben a vállalat nyugdíjazási költségek miatt írt le 1,4 milliárd eurót.

Az Bloomberg által megkérdezett elemzők korábban 763 millió eurós nyereségre számítottak 2008 utolsó negyedévét tekintve. A társaság a vezetékes és mobil üzletágát egy egységbe szervezi a jövőben, a németországi kereskedelmi, marketing és ügyfélkapcsolati részlegekkel együtt. Az osztalék a tavalyi értékhez képest nem változott, 0,78 eurót fizetnek részvényenként.

Idén is marad az EBITDA

Az árbevétel 2008 utolsó negyedévében 16,1 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 15,9 milliárdról. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 2008-hoz képest várhatóan nem változik idén, a cég előrejelzése szerint eléri a 19,3 milliárd eurós szintet.

Az eredményt lerontó leírás a görög Hellenic Telecom-nál (OTE) történt, 500 millió euró értékben, valamint 600 millió eurós egyszeri költséget jelentettek az elbocsátások is. Az OTE részvényeinek 25 százalékát plusz egyet tart kezében mind a görög kormány, mind a Deutsche Telekom - áll a társaság jelentésében.