A legnagyobb amerikai autógyár kedden bejelentette, hogy 3 milliárd dolláros veszteséget ért el a szeptember 30-án zárult három hónapban, ami alapvetően az Opel/Vauxhall értékesítéséből eredő 5,4 milliárd költségből fakad.

Ezt a tételt leszámolva a GM adózás előtti profitja részvényenként 1,32 dollár volt, ami meghaladja az elemzők által várt 1,11 dolláros részvényenkénti nyereséget. (Vége a Holdennek, ez megráz egy kontinenst.)

A GM vezetése megerősítette korábbi profit-előrejelzését, és azt ígérte, hogy csökkenti a raktárkészleteit. Az értékesítésre váró járművek száma szeptember végén 76 napra elegendő készletet biztosított az amerikai piacon, csökkent az egy hónappal korábbi 88 naphoz képest, és várhatóan az év végére érik el a 70 napos célszámot.

A General Motors arra számít, hogy idén és jövőre is stabil marad az amerikai autópiac, éves szinten 17 millió új könnyű gépjármű talál majd gazdára.

A New York-i tőzsdén zárás előtt 3 órával 2,57 százalékos pluszban, 46,31 dolláron forgott a General Motors. Az árfolyam idén közel 30 százalékkal emelkedett, részben az önvezető járművek fejlesztésére tett erőfeszítések elismeréseként. Az elemzői prognózis szerint egy-két éven belül piacra kerülhetnek az első robot taxik.