Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Még mindig a Lehman Brothers csődje lehet az, aminek árnyéka kiszívja a likviditást a bankközi piacról és rettegésben tartja az amerikai bankokat, pénzügyi intézményeket annyira, hogy csak hatalmas felárral hajlandóak egymásnak hitelt nyújtani. Az időzített bomba október 21-én robbanhat - írja Peter Cohan, a bloggingstocks.com publicistája.

Abban már szinte minden szakértő egyetért, hogy hatalmas hiba volt múlt hónapban hagyni a Lehman Brothers-t csődbe menni. A New York-i Fed a Bloomberg korabeli tudósítása alapján a döntés meghozatala előtt alapos katasztrófa szimulációt futtatott le, s arra a következtetésre jutott, a piacot korántsem rengetné meg annyira a Lehman csődje, mint tette volna tavasszal a Bear Stearns esetleges összeomlása.

A jelek szerint hiba csúszott a számításokba. A hiba első áldozata néhány bedőlő pénzpiaci alap volt, ezen még segíteni látszott az amerikai kormány 50 milliárd dolláros garanciavállalása. A súlyosabb következmények azonban az 54,6 trillió dolláros CDS (Credit Default Swap, hitelbiztosítási csereügylet) piacon jelentkezhetnek, s ez tartja rettegésben a piaci szereplőket.

A CDS piac legnagyobb szereplői, a JPMorgan Chase, a Bank of America és a Citibank voltak az elmúlt években, becslések szerint mintegy 92 százalékos részesedéssel. Csődök hiányában ez az elmúlt években csak profitot hozott számukra, azonban most drasztikusan megváltozott a helyzet.

Ami a legrosszabb, hogy a kibocsátott CDS-ek értéke köszönőviszonyban sincs a csődbe ment vállalat által kibocsátott adósság, kötvények értékével, a biztosítottnak nem kell rendelkeznie követeléssel a csődbe ment cég felé, s ugyanarra a követelésre több CDS-t is kibocsátottak.

Szabályozott piac hiányában senki nem tudja, hogy 100 milliárdnyi adósság ki nem fizetése mekkora kötelezettségeket keletkeztet a CDS piacon. A becslések jelenleg 100 és 400 milliárd dollár közötti összegről szólnak, várhatóan ennyivel kell majd helytállniuk a Lehman-ra CDS-t kibocsátó intézményeknek.

A Lehman CDS-ek elszámolása október 21-én lesz, ekkor derül ki pontosan, kinek mennyivel kell helytállnia, s helyt tud-e állni. A legnagyobb kifizető a becslések szerint az AIG lehet, amely már eddig is 122 milliárd dollárnyi állami segítségben részesült. A rettegés oka tehát ezúttal az október 21-i CDS elszámolás napja, s reménysugár csak annyi, hogy a tőzsdén általában nem az a rossz következik be, amitől mindenki tart...