A Riverlands Free Range farmokomplexum 650 ausztrál háztartás áramellátására és akár sziget üzemmódban történő kiszolgálására képes rendszert telepített. A Farm Online fél éve még az ötlet megvalósítási fázisba lépéséről írt csupán, de az ausztrál PV Magazine most azt jelentette, hogy a telep tulajdonosa, az AAM befektetési csoport bekapcsolta az 1,4 MW napelemből és 2,28 MWh Tesla lítium-ion akkumulátorból épített rendszerét.

Garry Edwards, a cég ügyvezető igazgatója a híradások szerint leginkább arra büszke, hogy a kontinensnyi országban most az övék az egyik legnagyobb, kereskedelmi gazdaságába telepített energiatároló-rendszer.

Ez a projekt egy újabb sikeres demonstrációja annak, hogy a mezőgazdasági vállalkozások miként tudnak rendkívül innovatívak lenni - és miként tudnak fontos szerepet játszani abban, hogy Ausztráliát az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé tereljék - mondta az ügyvezető.

A 5 millió ausztrál dolláros (mai árfolyamon átszámolva mintegy 1,1 milliárd forintos) beruházási összköltség ráadásul gyorsan meg is térülhet, hiszen a baromfitelep, mely eddig teljes egészében csak vásárolt árammal működött, évente több mint 1 millió dollárt költött a villanyszámlái kiegyenlítésére.

Az pedig tényleg csak még kedvezőbb képet fest a beruházás célszerűségéről, hogy az új, a hálózattól függetlenséget és villanyszámla-mentességet biztosító rendszerrel - ha a helyzet úgy hozza, hogy az árampiacon éppen jó az áram ára, nekik pedig nem használt termelési (illetve betárolt) energiamennyiségük keletkezik - az áramukat el is adhatják.