A vállalat bevételei a január-szeptember időszakban 129,3 milliárd koronát (1629,18 milliárd forint) tettek ki. Ez a cég most bevzetett új számítási módszere szerint négy százalékos éves szintű növekedés, a régi metodika szerint viszont 12 százalékos csökkenés - jegyezte meg a CEZ.

Az éves szintű összehasonlítást nagymértékben torzítja, hogy tavaly a CEZ egyszeri majdnem hétmilliárd koronás bevételhez jutott a tulajdonában lévő Mol részvénycsomag eladása által.

A bruttó EBITDA nyereség éves összehasonlításban hat százalékkal 38,7 milliárd koronára csökkent. Martin Novák, a CEZ egyik vezető menedzsere szerint ez elsősorban az emissziós engedélyek drágulása volt.

A CEZ részvényeinek mintegy 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van. A cseh állam és a CEZ jelenleg mérlegeli, hogy új atomenergia blokkokat épít-e, vagy pedig korszerűsíti a meglévőket. Szakértők szerint rövid időn belül nem várható döntés a kérdésben. Andrej Babis miniszterelnök a közelmúltban a meglévő blokkok modernizálása mellett emelt szót, ez szerinte olcsóbb megoldás lenne, és az új kapacitások építéséről később lehetne dönteni.