Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai vezetők részben azzal indokolták a Ciprusnak nyújtott 10 milliárd eurós támogatás kő kemény feltételeit, köztük 100 ezer eurónál nagyobb bankbetétek megkurtítását, hogy véget vetnek a szigetország felhizlalt bankrendszerre, pénzmosásra berendezkedő gazdasági modelljének. Berlin például elfogadhatatlannak tartotta, hogy úgy segítsék ki az országot uniós - azaz főként német - pénzből, hogy ezzel menlevelet adjanak a helyi pénzintézetekben parkoló, kétes forrásból származó, az uniós átlagnál jobban kamatozó orosz tőkének. A helyzet azonban, úgy tűnik, a visszájára fordul: az orosz plutokraták részvénnyé átalakuló betéteiknek köszönhetően a Bank of Cyprus legnagyobb tulajdonosaivá válhatnak - írja a New York Times.

A Bank of Cyprus az ország messze legnagyobb pénzintézete, amely jelen van a Ciprus minden sarkában. Az 5700 embert foglalkoztató bank kezeli a helyi betétek felét, bedőlése magával rántaná a ciprusi gazdaságot. A pénzintézet 100 eurónál nagyobb betéttel rendelkező ügyfelei a februári mentőcsomag értelmében elvesztették megtakarításuk 90 százalékát, bár az elmúlt időszakban ígéretet kaptak arra, hogy visszakapják pénzük egy részét. Ezzel egyidejűleg a ciprusi jegybank bejelentette, hogy a betétek 47,5 százalékát alakítják részvényekké - az eredeti terv szerint csak 37,5 százalék lett volna ez az arány.

Övék spájz

Nem sokan kapták ugyan meg az igazolást részvénytulajdonukról, ám Harrisz Georgiadesz pénzügyminiszter elismerte, hogy a külföldi betétesek, főként oroszok a folyamat végén, az új szavazásra jogosító papírok birtokában többségebe fognak kerülni a Bank of Cyprusban. Az ügyfeleket képviselő ügyvédek szerint az új részvények 60 százaléka orosz kézbe kerül, a ciprusi média értesülése szerint 53 százalékuk juthat közvetlenül vagy közvetve (ügyvédi irodák által képviselt) külföldiek, főként oroszok kezébe.

Az Európai Bizottság és a Bank of Cyprus nem kommentálja azt az információt, hogy Ciprus legnagyobb bankja orosz uralom alá kerülhet. Utóbbi annyit jelzett, hogy az új tulajdonosok a szeptember 9-ei közgyűlésen választanak új igazgatóságot a pénzintézet élére. A bank régi tulajdonosainak papírjai ugyanakkor lényegében elvesztik az értéküket. Ezek a részvények főként olyan ciprusiak kezében vannak, akik biztos menedéket láttak a "szikla szilárd" helyzetben lévő Bank of Cyprusban.

Csak működjön!

Utóbbiak egyike a Medochemie gyógyszergyár, amelynek elnöke, Andreasz Pittasz elmondta, hogy cége kilencmillió dolláros befektetésére vethet keresztet. Ugyanakkor úgy véli, nem számít a veszteség, csak a bank működjön tovább, mert enélkül rossz idők jönnének a ciprusi gazdaságra, ami nagyon nem hiányozna. Kérdés, hogy az orosz mágnások, ha megszerzik a bankot, mit kezdenek vele.

A helyi szakértők egy része szerint a Bank of Cyprus zombibank, azaz életképtelen, ám a jegybank vitatja ezt, azt állítva, hogy betétek átalakításának köszönhetően teljesen feltőkésítették a pénzintézetet. Ugyanakkor a napi 300 eurós pénzfelvételi limit ellenére folyamatosan folyik ki a forrás a bankból, miután a bizalmukat vesztett betétesek apránként kiveszik a pénzüket.

Emellett a Laiki Banktól, az ország második legnagyobb pénzintézetétől, amelyet szintén a mentőcsomag részeként beolvasztott be a Bank of Cyprus, átvettek 11,7 milliárd kétes követelést, amelyet az egyik orosz ügyfeleket képviselő ügyvéd keresetlen szavakkal egyszerűen csak rákos daganatnak minősített. Ugyanakkor Ciprus finom falat lehet az orosz plutokratáknak: az ország környezetében óriási gázmezőket fedeztek fel és átjárót képez a kelet-nyugati gazdasági kapcsolatokban.