Dave Brailey hidrológus és családja, valamint két barátjuk eredetileg azért vett meg 2005-ben egy 160 hektáros egykori tanyasi birtokot az alaszkai Anchorage melletti Ram Valleyben, mert egy olyan helyre vágytak, ahonnan könnyen el tudnak menni túrázni, amikor pedig leesik a hó, akkor a saját kertjükben síelhetnek. Azonban a férfi már ekkor elkezdte vizsgálni a közeli bővízű hegyipatakot, hogy lehetne-e rá egy vízerőművet építeni. 

A 300 kilowattos termelési kapacitással bíró projekt egy bozótos szurdokban fekszik a Raina Peak alatt, közel 2000 láb (609 méter) magasan a tengerszint felett. Egy 18 hüvelykes cső összegyűjti a vizet, és közel negyed mérföldön át, nagyrészt a föld alatt, egy turbinasorra vezeti. Aztán innen egy számítógépes kapacitásmérővel együtt táplálja a villanyvezetékhálózatra - derül ki az Anchorage Daily News beszámolójából.

A Juniper Creek Hydroelectric nyári csúcsidőben több mint 300 háztartás számára biztosít majd áramot. Májusi mélypontján körülbelül 50 családot láthat el energiával. Az 1,7 millió dolláros (504 millió forintos) beruházás a tervező szerint nagyjából 15 év alatt hozhatja vissza a bekerülési költségét, valamint az addig esedékes karbantartási költségeket is. A célja nem is a nyerészkedés volt, hanem az, hogy a klímaváltozás elleni harcban maga nyújtson egy zöldáramforrást a helyieknek.

A sok szempontból bonyolult rendszert részben profik bevonásával építette meg Brailey, de sok dolgot teljesen maga csinált meg az erőműhöz. Arra is figyelt a tervezésnél, hogy a halak vonulását ne befolyásolja a patakban.

A helyi áramszolgáltató végig együttműködött és támogatta a hobbiprojekt megvalósulását.