A földgáz ára idén több mint megháromszorozódott, mivel Európa több mint egy évtizede a legalacsonyabb készletekkel kezdte a fűtési szezont. Oroszország a szállítások korlátozását tartotta fenn, de a kereskedők enyhülést reméltek, miután Putyin utasította a Gazpromot, hogy november 8-tól, amikor a hazai tárolóhelyek megtelnek, több gázt küldjön Európába - írja a Bloomberg hétfői összefoglalójában.

A német gázrendelések a Jamal-Európa vezetéken keresztül a Mallnow kompresszorállomásra történő szállításra hétfőn még mindig a csütörtöki szint alatt voltak, és a Gascade adatai szerint a normálisnak mindössze egyötödét tették ki. Bár a tényleges áramlások ettől eltérhetnek, az adatok az első jelei annak, hogy Oroszország továbbra is szorongatja az európai gázpiacokat.

"Ha Oroszország megteszi, amit Putyin mondott, akkor nagy megkönnyebbülés várható" - mondta Frank van Doorn, a Vattenfall kereskedési vezetője a múlt héten Amszterdamban megrendezett Flame gázkonferencián adott interjúban. "Ha hétfőn nem érkezik további gáz, akkor jelentős áremelkedést láthatunk" - vetítette előre a rosszabbik forgatókönyvet.

Egy másik jel arra, hogy Európa hétfőn nem fog enyhülést látni, a csővezeték-kapacitásokra kiírt aukciósorozat eredménye. A Gazprom az orosz-ukrán határon lévő Szudzsa és Szokhranovka belépési pontokon felajánlott helyből egyet sem foglalt le. Nem foglaltak le többletkapacitást a németországi Mallnow állomáson sem, amely Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül hozza a kontinensre az orosz gázt. 

Az ezeken az útvonalakon keresztül történő szállítások ebben a hónapban eddig messze a kapacitás alatt maradtak. A helyzetet tovább rontotta, hogy a múlt hétvége óta másodszor is áramlott orosz gáz Németországból kelet felé Lengyelországba, ami fordított irány a szokásoshoz képest.

Az Ukrajnán keresztül érkező orosz gázáramlás október óta a vártnál kisebb.

Az biztos, hogy a Gazprom a következő napi árveréseken még további kapacitásokat foglalhat le, valamint hétfőn további mennyiségeket kínálhat az elektronikus értékesítési platformon.

Az európai árak, amelyek a körülbelül egy hónappal ezelőtti csúcspontjuk óta enyhültek, hétfőn ismét megugorhatnak. A Putyin által ígért mennyiségek nélkül a piaci árak ismét a magasba szökhetnek, mivel a kontinensen a téli fűtési szezon kezdetével a tárolási szintek jóval a normális alatt vannak.