A hatalmas beruházásról annyit tudni, hogy a kelet-európai régió valamelyik országa lesz a befutó, és Magyarország is az esélyesek között van. Eredetileg decemberre ígértek döntést, de a Volkswagen egyértelművé tenne, hogy annyira azért nem sürgős nekik a projekt, különösen a mostani gazdasági helyzetben.

A Reuters számol be róla, hogy német konszern 2022 utánra halasztja a kelet-európai gigagyárról szóló döntést. A hírügynökségnek küldött közlemény szerint:

A Volkswagen AG és akkumulátorgyártó cége, a PowerCo folyamatosan értékeli a következő európai gigagyáruk megfelelő helyszíneit

A CTK cseh hírügynökség már korábban tudni vélte, hogy a döntést több hónappal elhalasztják. Az akkumulátorok gyártása egyéként 2027-ben indulna, az esélyesek között Magyarország mellett, Csehország, Lengyelország és Szlovákia is szerepel. A Skoda Auto, a Volkswagen cseh egysége októberben még azt mondta, hogy az anyavállalat 2022 végéig dönt a helyszínről.

Nincs cselekvési kényszer, a jelenlegi körülmények fényében több időre van szükségünk a döntéshozatalra

- közölte most a Volkswagen. 

Az autógyár 2030-ig összesen hat giga-akkumulátorgyárat kíván felépíteni Európában. Kettőnek már biztos helye van: az egyik Svédországban, a másik Németországban épül meg. Ha Magyarországra esik a választás, az üzem jó eséllyel Győrben, a szentiváni városrészben épülne fel. Legalábbis az ottani ipari park bővítésének terveit ezzel kötötték össze a helyiek, akik a nyáron aláírásgyűjtésbe kezdtek, és lakossági fórumokon fejezték ki aggodalmukat egy lehetséges óriásberuházás miatt. 

Megnézzük, hogy mit lehet tenni

– mondta akkor Dézsi Csaba András, miután átvette a szentivániak aláírásait. Győr polgármestere mindeközben politikai hangulatkeltésről, üzleti körök hecckampányáról beszélt.