Tárgyalják a Volkswagen-csoportnál, hogy jelentős költségcsökkentésbe kezdenek - válaszolta a cég szóvivője az Automobilwoche kérdésére, de hangsúlyozta, hogy egyelőre nincsenek konkrét tervek ennek megvalósítására.

"Általános megbeszélések folynak arról, hogy milyen további intézkedéseket lehet tenni a pandémiára reagálra" - mondta a szóvivő a Reutersnek.

Az Automobilwoche szerint viszont a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess több konkrétumot is mondott egy vezetőségi értekezleten. "Jelentősen csökkentenünk kell a kutatás-fejlesztési kiadásokat, a beruházásokat és az állandó költségeket az eredeti tervekhez képest" - idézik a kijelentését, melyekre Diess szavai szerint azért lehet szükség, mert a csoport nettó likviditása legalább júliusig továbbcsökken a gyenge kereslet miatt. Arra számítanak a többek között az Audit, a Skodát és a Seatot is birtokló társaságnál, hogy 2020-ban nem minden konszerntag zárja majd pozitívban az évet.

A Reuters szerint a cégcsoportnak 20 százalékkal kell csökkentenie az általános költségeit. Konkrét tervek hiányában még nem tudni, hogy milyen beruházásokat érinthet a márka kiadáscsökkentése, így arról sincs információ, hogy a Győrben komoly gyárteleppel rendelkező Audi elhalaszt-e bármilyen fejlesztést. Jelenleg több beruházás is tervben van, tavaly júliusban jelentettek be például egy 41 milliárd forintos bővítést, melyet a magyar kormány 6,4 milliárd forinttal támogat és 2022-ig valósulna meg, amikorra 250 új munkahely jöhetne létre ennek révén.

A Volkswagen helyzetét rontja, hogy még a több évvel ezelőtti dízelbotrány is plusz kiadásokat okoz a társaságnak. Egy múlt havi német bírósági ítélet alapján a márkának kártérítést kell fizetnie a megvezetett gépkocsi-vásárlóknak.