Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A légi közlekedési ágazat és a kormányok egyaránt alábecsülték a koronavírus-járvány utáni kilábalás sebességét, és az ágazati munkavállalók "hihetetlenül haszontalan" sztrájkjai csak súlyosbították a problémákat – fogalmazott Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a Politico podcastjában.

Az utazási korlátozások megszüntetése után a járatok száma Európa-szerte jelentősen megnőtt, és a forgalom idén nyáron várhatóan eléri a járvány előtti szint több mint 90 százalékát.

A munkaerőhiány és a sztrájkok miatt azonban az utasok hosszas sorban állással, késésekkel és törölt járatokkal szembesülnek, miközben a légitársaságok és a repülőterek igyekeznek betömni a hiányosságokat. 

Nem hiszem, hogy bárkinek is hirtelen javulást kellene várnia - mondta Váradi, aki nem hiszi, hogy nagyszerű nyarunk lesz.

Az egész ágazatban munkaerőhiány van, ráadásul a biztonsági átvilágításhoz egy új ember felvétele akár 16 hetet is igénybe vehet - sorolta a fapados vezére.

A légiforgalmi irányításban jelentkező munkaerőhiányt tartja a fő hosszú távú problémaként. Oda ugyanis két-három évbe telik egy munkavállalót kiképezni, így nincs gyors megoldás.

Váradi József, aki a sztrájkokkal és a szakszervezetekkel kapcsolatos korábbi megjegyzései miatt már többször is tűz alá került, azt mondta: a sztrájkok "hihetetlenül haszontalanok", és a kormányoknak többet kellene tenniük a zavarok kezelése érdekében.