Az Inditex divatóriás, a Zara tulajdonosa, leállította a kereskedést Oroszországban, bezárta 502 üzletét, és leállította az online értékesítést is az országban. A divatkereskedés ezzel csatlakozott a nyugati márkák csoportjához, amely leállította a kereskedést az országban, és közöttük az egyik legnagyobb, aki bezárja tevékenységét.

„A jelenlegi körülmények között az Inditex nem tudja garantálni a működés és a kereskedelmi feltételek folyamatosságát az Orosz Föderációban, és ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét” – írja közleményében a spanyol világcég. Az oroszországi eladások a csoport kamat- és adózás előtti globális eredményének mintegy 8,5 százalékát adja.

Eközben egy sor kifejezetten luxuscég is abbahagyta az oroszokkal a bizniszelést - írja a Retail Gazette. A francia luxusóriások, az LVMH, a Hermes, a Burberry és a Chanel úgy döntöttek, hogy Ukrajna megszállását követően ideiglenesen bezárják üzleteiket Oroszországban.

LVHM, Chanel, Hermes

Az Oroszországban 124 üzlettel rendelkező LVMH azt mondta: „Tekintettel a régióban kialakult helyzetre, az LVMH március 6-tól ideiglenesen bezárja oroszországi üzleteit.” A csoport 5 millió eurós adományt is bejelentett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának támogatására.

Az Oroszországban 17 üzlettel rendelkező Chanel azt mondta, hogy „a nagy bizonytalanság és a működés bonyolultsága” miatt ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét az országban”. „Nem szállítunk tovább Oroszországba, bezárjuk üzleteinket, és már felfüggesztettük az internetes vásárlást” – közlte a Chanel.

A Hermes is „sajnálattal úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja oroszországi üzleteinket, és március 4-től minden kereskedelmi tevékenységet felfüggeszt”.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.