A következő két hét során sem nyitnak ki a Bank of Cyprus (BoC) romániai fiókjai, és ez idő alatt az internetes ügyintézés is szünetel - döntött vasárnap este a ciprusi jegybank. A BoC romániai ügyfelei részben hozzáférhetnek a pénzükhöz, a bankautomaták ugyanis továbbra is limit nélkül üzemelnek. Az indoklás szerint a lépésre azért van szükség, hogy az eladásról folyó tárgyalások zavartalanul folytatódhassanak, a hírekkel ellentétben ugyanis nem csak a egy, hanem több bank is érdeklődik a fiókok iránt.

A helyi sajtó tényként kezeli, hogy az egyik potenciális vásárló a kolozsvári székhelyű Banca Transilvania (BT), a hétfőn megjelent piaci pletykák ugyanakkor arról szólnak, hogy az Erste lánya a BCR és a Raiffeisen is tett ajánlatot a BoC-ra. A legfrissebb adatok szerint a BoC romániai ügyfeleinek számláin 100 millió euró kamatozik, a hitelállomány pedig meghaladja a 300 millió eurót.

A BoC a múlt hét elején függesztette fel romániai fiókjainak működését, miután egyre több ügyfele kérte a betétek felbontását. A BoC fiókintézményként működik Romániában így a működését nem a román, hanem a ciprusi jegybank felügyeli. A romániai ügyfelek csak abban az esetben kerülhetik el betéteik megadóztatását, ha a fiókhálózatra sikerül rövid időn belül vásárlót találni - jelentette be korában az anyabank.