Az Axpo sajtóközlemény adott ki a napokban arról, hogy megkezdte az az AlpinSolar építését. A svájci Alpokban, csaknem 2500 méteres magasságban található Muttsee-gát “beépítése” alapos előkészítés után kezdődött el - azért is, mert ahová a napelempaneleket telepítik, oda nem vezet út. Semmilyen.

A gáthoz a napelemes rendszert építő járműveket és eszközöket is helikopterrel szállítják fel, ami külön feladatokat is generált. Például annak koordinálását, hogy az optimális repülési időket és repülési folyosókat miként lehet a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal egy egyenletbe rendezni.

A június első napján kezdődött munkálatok a tervek szerint 4 hónapig tartanak majd, ezidő alatt összesen 730 tonnányi anyagot szállítanak a legközelebbi településre, Tierfehdbe, ahonnan a gátig helikopter visz vasat, panelt, teherautót, darut - mindent. Az építkezést szokatlanul zárt módon végzik majd - biztonsági okokból e négy hónap alatt a Muttsee gát nem látogatható, mi több, az erőmű felett áthaladó túraútvonalat is átirányítják.

A gátfalra telepítendő erőmű 10 ezer négyzetméteres lesz, és mintegy 6000 panelből áll majd. Az itt termelt árammennyiségnek már vevője is van: az Axpo januárban megállapodott a Dennerrel. "Szeretnénk népszerűsíteni ezt az úttörő szellemet" - mondta a német PV Magazinnak Mario Irminger, a szupermarket lánc vezérigazgatója. Az itt termelt áram ára nem ismert, annyit sikerült róla megtudni, hogy az magasabb a jelenlegi piaci árszintnél.

Nem vezet oda út - semmilyen.
Fotó: Axpo

Az Axpo úgy számol, hogy a 2,2 MW-os rendszer évente 3,3 millió kWh áramot lesz képes szolgáltatni - ennek a felét viszont éppen akkor, a téli hónapokban, amikor Svájcban általában kevés az áram.

Korábban a Napi.hu beszámolt róla, hogy az első, ilyen típusú napelemes rendszert a svájci Albigna gát felső peremére építették, és a 671 méteres “ráépítés” eredményeként 210 svájci háztartás totálisan tiszta energiára állhatott át tavaly szeptembertől.