Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hagyományos égők kivezetésével és más egyszerű intézkedésekkel az éves globális áramfogyasztás 5 százalékkal lehetne alacsonyabb - derült ki a Rio de Janeiro-i ENSZ-csúcson közzétett összegzésből, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), a Globális Környezeti Alap (GEF) és a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) közös felméréséből, amelyben a 150 országból származó adatokat dolgozták fel.

Az energiatakarékos világítás révén világszerte 6 százalékkal csökkenhetne a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid kibocsátása. Ez a mennyiség megfelel 450 szénerőmű, vagy 122 millió közepes méretű autó kibocsátásának. Az UNEP a GEF-fel közösen Global Efficient Lighting Partnerships Program néven kezdeményezést indított, hogy a fejlődő országokból "kiűzzék" az energiapazarló világítást. A projekt már júliusban kezdetét veszi workshopokkal, egyelőre 14 országban: Uruguayban, Chilében, Belize-ben, Costa Ricán, a Dominikai Köztársaságban, Salvadorban, Guatemalában, Hondurasban, Nicaraguában, Panamában, Marokkóban, Jordániában, a Fülöp-szigeteken és Tunéziában.

Az energiaügy a fenntartható fejlődés egyik legfontosabbnak tartott területe, ezt tükrözi, hogy a pénteken záruló Rio+20 tanácskozáson ötven ország kormánya, valamint vállalatok és szervezetek összesen több mint 50 milliárd dollárt ajánlottak fel annak az ENSZ-kezdeményezésnek a javára, amelynek célja, hogy 2030-ra a világ teljes népessége hozzájusson az áramszolgáltatáshoz - jelentette be a világszervezet Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO).

A projekt részeként megkétszereznék az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások részesedését a teljes energiafelhasználásban, 30 százalékra növelve arányukat - mondta Kandeh Yumkella, az UNIDO főigazgatója. A Sierra Leone-i szakember közölte: Brazília 4,3 milliárd, az Egyesült Államok 2 milliárd dollárt ajánlott fel a projektbe, amelyben részt vesz Kína, az Egyesült Arab Emirátusok és az Európai Unió is, a nagyvállalatok közül pedig többek közt a Siemens, a Renault-Nissan partnercsoport vagy épp az Eletrobras brazil energiaszolgáltató.