Eleshet a 13. havi nyugdíj és az extra családi pótlék a lengyeleknél

Lengyel közgazdászok attól tartanak, hogy az elmúlt évek osztogatása nem folytatható, mert a válságintézkedésekkel együtt túl nagy terhet jelentene a költségvetésnek. Ezért megszorításokat javasolnak.
Barabás Júlia, 2020. április 12. vasárnap, 07:20
Fotó: Getty Images

A 13. havi nyugdíj kifizetésének felfüggesztését (bár ezt éppen a napokban kezdték utalni) és a családi 500 plusz kiegészítő családi pótlék ideiglenes befagyasztását javasolják lengyel közgazdászok, professzorok és pénzügyi szakértők - adta hírül a Business Insider Polska. Ezzel egyidejűleg szerintük csökkenteni kellene a vállalkozók pénzügyi terheit, hogy megelőzzék a körbetartozások kialakulását.

A közgazdászok szerint a legsürgősebb feladat a vállalatok pénzellátásnak biztosítása. Össze kell egyeztetni az egészségügyi feladatok megoldását és a gazdasági életben tartását. Fenn kell tartani a vállalkozások fizetőképességét, mert a cégek nélkül nem lehet folytatni a gazdasági tevékenységet. Ennek katasztrofális társadalmi és gazdasági következményei lennének.

További javaslat, hogy az állami garanciával nem rendelkező hiteleket fel kell szabadítani a bankadó alól. A közgazdász szakértők meggyőződése, hogy kivédhetetlen az államadósság növekedése. Az adósság nominálisan 2020-ban elérheti a 130-150 milliárd zlotyt. Legalább három évre fel kell hagyni azzal, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítják, s ugyancsak három évre fel kell függeszteni az extra szociális kiadásokat, mint amilyen a 13. havi nyugdíj.

HOZZÁSZÓLÁSOK