Nem kérik a 13. havi nyugdíjat a lengyelek?

A lengyelek egy része úgy gondolja, jobban is el lehetne költeni azt a pénzt, amit a kormány - az őszi parlamenti választások elé időzítve - egyfajta 13. havi nyugdíj fizetésére akar költeni.
Barabás Júlia, 2019. április 11. csütörtök, 07:41
Fotó: Shutterstock

Négy munkaadói szervezet szerint elkerülhetők lennének a pedagógussztrájkok Lengyelországban. A munkaadók azt javasolják, hogy a Munkaügyi Alapból származó pénzeszközök azon részéből, amelyet a 13. havi nyugdíjra szánnak, vegyenek el, és adjanak belőle fizetésemelést a tanároknak - írta a gazeta.pl.

A tanárok legújabb sztrájkját április elejére időzítették, és a pedagógusok szakszervezetei közül csak a Szolidaritás mutatkozott késznek arra, hogy a munkabeszüntetés megelőzése érdekében megegyezzen a kormánnyal, a többi nem.

A tanárok hasonló sztrájkjainak elkerülésére a munkaadók azt javasolják, hogy a kormány fizessen a pedagógusoknak egyszeri jövedelemkiegészítést. Szerintük fontolóra kell venni, hogy erre a célra a kormány vegye igénybe a Munkaügyi Alap forrásait is, annak ellenére, hogy ebből akarják finanszírozni például tervezett a 13. havi nyugdíjat. A munkaadók szerint az oktatás minősége kihívást jelent, amire csak akkor felelhet a társadalom, ha kész erre komoly összegeket áldozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK