Az orosz központi bank elnöke, Szergej Ignatyev tavaly 22,8 millió rubel (762 ezer dollár, azaz közel 139 millió forint) jövedelemre tett szert tavaly, ami 17 százalékkal több az 2009-es, 19,5 millió rubeles jövedelménél.

Az orosz központi bankban hétfőn kiadott közlemény nem részletezte, hogy ebből a pénzből mennyi volt a bankelnök fizetése.

A Reuters hírügynökség összehasonlításul megjegyezte, hogy az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnökének, Ben Bernankenak a jövedelme nem egészen 200 ezer dollár volt 2009-ben sajtóhírek szerint. A Fed nem közöl adatokat tisztségviselői jövedelméről.

Az orosz központi bank 2002 óta szolgáló elnökének van egy 87 négyzetméteres lakása és egy 1.692 négyzetméteres telke is a hétfőn megjelent közlemény szerint. Ezekről csak annyit írtak, hogy mindkettő Oroszországban van, de értékükről nem szólt a híradás.

Néhány hete Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő is nyilvánosságra hozta tavaly jövedelmét: eszerint a kormányfő jövedelme 5 millió rubel, az elnöké 3,4 millió rubel volt.