Láthatóan nem bírnak lépést tartani az ingatlanfejlesztők a tehetős emberek vagyongyarapodásával - vonható le a következtetés a Knight Frank legfrissebb felméréséből. Az ingatlanosok statisztikái szerint a gazdagok új generációja is az előzőekhez hasonló városokat részesíti előnyben, persze azért akadnak különbségek. A népszerűség növekedése, illetve csökkenése leginkább az eladási árakban érhető tetten, ezek alapján állította nemrég össze a Knight Frank a legkevesebb 30 millió dollár vagyonnal rendelkezők legnépszerűbb városait.

Aligha lepődik meg bárki is azon, hogy az első helyen Monaco végzett. Az apró állam összesen 36 ezer lakossal büszkélkedhet - a szó legszorosabb értelmében, hiszen többségük híres és/vagy gazdag ember. Monaco a biztonságos kikötő szerepét is betölti a gazdagoknál, ráadásul nem csak a csodálatos környezet, de a legendásan kedvező adózási szabályok miatt is kimondottan vonzó itt letelepedni. A francia Riviéra büszkeségének legújabb ingatlanfejlesztése a 2014-ben átadásra kerülő Tour Odéon, ami egy 170 méter magas luxus apartmanház, tetején egy 3000 négyzetméteres penthouse lakással, aminek már van tulajdonosa. A monacói négyzetméterárak 57 600 és 63 700 dollár (12,2 és 13,5 millió forint) között alakulnak, ami két százalékos növekedés a korábbi évhez képest.

Mostanra alig olcsóbb Monacónál Hongkong.
Kép: Admiral Markets

Európaiként talán meglepő, hogy - ingatlan tekintetében - a világ második legdrágább városa Hongkong lett, valójában ennél sokkal megdöbbentő az, mennyire gyorsan zárkózott fel az élmezőnyhöz. Ázsia talán legfontosabb városának lendülete pedig nem látszik megtörni: tavaly például 8,7 százalékkal nőttek az ingatlanárak, ami után egy négyzetméterért átlagosan 49 200 - 54 400 dollárt (10,4-11,5 millió forintot) kell fizetni. Az ingatlanosok elsősorban a város stratégiai helyzetének tulajdonítják a népszerűséget, ami miatt az idei évre további öt százalékos drágulást valószínűsítenek.

Hasonlóan mélyre kell nyúlni a zsebében annak is, aki Londonban szeretne ingatlant venni. Az angol főváros helyzete némiképp különleges, hiszen annak ellenére, hogy nemrég különadóval sújtották a kétmillió fontnál (685 millió forintnál) drágább ingatlanokat, sikerült tavaly 8,7 százalékos árnövekedést produkálniuk. Ennek okai elsősorban a kontinensről, illetve az eurózónából ide menekülő tehetősek, de Londonban hagyományosan sok közel-keleti, afrikai és orosz vesz ingatlant. Érdekesség, hogy a londoni ingatlanárak 2010 novembere óta folyamatosan emelkednek, jelenleg pedig 55 százalékkal haladják meg a 2009 márciusi mélypontot.

A tízes listán találjuk még Genfet, Párizst, Szingapúrt, Moszkvát, New York-ot, Sydney-t és Sanghajt is. Közülük a legutóbbi produkálta a legnagyobb, tíz százalékot is meghaladó gyarapodást, a legnagyobb mértékben pedig a svájci nagyváros árai csökkentek, ahol jelenleg hat százalékkal kevesebbért lehet ingatlant vásárolni, mint egy évvel korábban.