15 éve nem volt ennyire kevés segélykérő Amerikában

A múlt héten 265 ezer fő jelentkezett újonnan munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban. Ez meglepő visszaesésnek számít a múlt heti 308 ezres értékhez képest és arra utal, hogy még tovább javul az amerikai munkaerőpiac - írja a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2015. január 29. csütörtök, 14:55
Fotó: Reuters

Az amerikai monetáris politika szempontjából kifejezetten a figyelem középpontjában van a munkapiaci helyzet, aminek az egyik legdinamikusabb mutatója az, hogy hetente hány új személy fordul munkanélküli segélyért. Most, hogy közeledik az első kamatemelés az USA-ban, újra a figyelem középpontjába kerülnek ezek a mutatók, még annak ellenére is, hogy ez a heti friss mutató az elmúlt időszakban 300 ezer körül stagnált.

A mostani visszaesés viszont egészen jelentősnek tekinthető, konkrétan a 2000-es évek óta nem láttunk ennyire alacsony értéket, ami akár arra is utalhat, hogy a Fed duális mandátumából - árstabilitás és "maximális" foglalkoztatottság - az utóbbi már teljesült.

A piac most is arra számított volna, hogy az eddigi szokásos 300 ezres egyensúlyinak tekinthető értéke körül alakul majd a mutató, de úgy látszik a munkapiac még feszesebbé vált. Piaci reakciót mindenesetre nem láttunk az adatközlés időpontja körül, feltehetően az inflációs statisztikák nagyobb szerepet játszanak majd a piac kamatemelésről alkotott elképzelésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK