17 éve nem volt ilyen Párizsban - Megjárják az autósok

A rendőrség ellenőrzi Párizsban mától, hogy az autósok betartják-e a szmog miatt bevezetett korlátozásokat. A páros és páratlan rendszámú autók felváltva használhatók, némi könnyítésekkel. Utoljára 1997-ben volt ilyen korlátozás a francia fővárosban.
Napi.hu, 2014. március 17. hétfő, 10:51
Fotó: Napi.hu

Több száz rendőrt vezényeltek ki a párizsi utcákra, hogy kiszűrjék az utakról a páros rendszámú autókat, ugyanis a hét első napján csak a páratlan rendszámmal ellátott autók és a motorkerékpárok közlekedhetnek a francia fővárosban. Ha nem oldják fel a korlátozást, akkor kedden fordított lesz a helyzet.

Könnyítésként a három vagy több embert szállító autók bármilyen rendszámmal közlekedhetnek, és a tilalom alatt lévők ingyen parkolhatnak. A korlátozás nem vonatkozik a hibrid és az elektromos meghajtású autókra. Emellett pénteken nem kellett fizetni a tömegközlekedés használatáért sem. Aki megszegi a tilalmat, annak viszonylag alacsony bírságot kell fizetnie - jelentette a BBC.

A kormány azt követően rendelte el a korlátozásokat, hogy Párizsban és környékén öt napon át az egészségügyi határérték felett maradt a levegő szennyezettsége. Meteorológusok szerint az ok abban keresendő, hogy a viszonylag meleg nappalokat fagyos éjszakák követik. Ezért nem tud kitisztulni a levegő. A PM10 mikrorészecskék mennyisége a megengedett köbméterenként 80 mikrogramm helyett 180 volt az elmúlt napokban.

A hét végén valamelyest javult a helyzet, ám várakozások szerint a hétköznapokon ismét romlik a levegő minősége. Szakértők úgy vélik, hogy egy kiadós egynapos eső sokkal többet használna, mint a közlekedési korlátozások.

HOZZÁSZÓLÁSOK